In deze container trof de politie drie gestolen wagens aan

Bende opgerold die wagens vanuit het Waasland naar Afrika verscheepte: 60 gestolen wagens onderschept

De Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen heeft een bende opgepakt die ervan verdacht wordt auto’s, die gestolen werden in Frankrijk en Nederland, te verschepen naar Afrika. Ze werden gestald in de regio Sint-Niklaas/Beveren om van daaruit in containers naar de haven van Antwerpen gebracht te worden. Er werden 60 gestolen auto’s onderschept.

Op 13 maart voerde de Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen tien huiszoekingen uit, onder meer in Sint-Niklaas, Dendermonde, Lokeren, Temse, Beveren, Kortrijk en Bornem. Hierbij werden zes verdachten aangehouden. Er zijn ook twee containers in beslag genomen. In één container zaten drie gestolen wagens. In een loods werden ook nog drie gestolen wagens gevonden. In totaal werden in dit dossier 60 gestolen auto’s onderschept, de meeste afkomstig uit Frankrijk en Nederland.

Franse Toyota's

De aanleiding voor het onderzoek was dat er in de politiezones Sint-Niklaas en Waasland-Noord geregeld gestolen Franse Toyota’s werden aangetroffen, waarbij in sommige gevallen jonge dieven uit Frankrijk werden opgepakt. Het parket van Oost-Vlaanderen vroeg aan de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen om deze feiten verder te laten onderzoeken.

Uit een eerste analyse bleek dat er in de regio Sint-Niklaas/Beveren gestolen voertuigen uit Frankrijk gestald werden, vermoedelijk met het oog op export naar het buitenland. Het parket besloot hierop de onderzoeksrechter te Dendermonde te vorderen voor de verderzetting van het onderzoek.

In Sint-Niklaas in de container

Uit verder onderzoek bleek dat een bende zich toelegt op de export van voornamelijk Toyota RAV4, Lexus en Peugeot voertuigen met de bedoeling om ze via de haven van Antwerpen te exporteren naar West- Afrika (o.a. Senegal en Gambia). Dit gebeurt zowel met wagens die gestolen werden in Frankrijk als in Nederland, en in mindere mate in België.

De gestolen wagens werden op verschillende plaatsen in Sint-Niklaas in een container geplaatst, om dan vervoerd te worden naar de haven van Antwerpen. De Belgische tak legt zich vermoedelijk vooral toe op de organisatie van de export naar Afrika.

De Franse politie is erin geslaagd meerdere bendeleden op te pakken die verdacht worden van de diefstal van de auto’s in Frankrijk. Verder onderzoek zal nog moeten uitwijzen hoeveel wagens de bende heeft laten overbrengen naar Afrika. 

Meest gelezen