UK Parliament

"Ik heb niet gelogen tegen Britse parlement", Boris Johnson verdedigt zich in commissie over illegale coronafeestjes

De voormalige Britse premier Boris Johnson heeft de beschuldiging dat hij het Britse parlement bewust heeft misleid in het "Partygate"-schandaal met klem ontkend in een parlementaire onderzoekscommissie. Johnson heeft zich bijna vier uur lang verdedigd over het "Partygate"-schandaal, waarbij hij beweerde dat hij geen regels had overtreden met de coronafeestjes in zijn ambtswoning. "Dit kan het einde zijn van een van de meest spraakmakende en dramatische politieke carrières in het Verenigd Koninkrijk", vertelt correspondent Lia van Bekhoven in "De ochtend" op Radio 1.

De voormalige Britse premier Boris Johnson blijft erbij dat hij in het Britse parlement niet gelogen heeft over illegale coronafeestjes in zijn ambtswoning in Downing Street 10. "Ik ben hier om u te vertellen - hand op het hart- dat ik niet gelogen heb tegen het Lagerhuis", zei Johnson in de parlementaire commissie in Londen.

Hij gaf wel opnieuw toe dat hij valse verklaringen had afgelegd in het Lagerhuis. Hij zei echter dat hij altijd naar eer en geweten had gehandeld en zich niet bewust was van de werkelijke omvang van de feestjes. Johnson benadrukte dat er van opzet geen sprake was.

Aan het begin van het verhoor zwoer Johnson op een bijbel dat hij alleen de waarheid zou zeggen. De commissie moet uitzoeken of Johnson opzettelijk tegen het Lagerhuis heeft gelogen. Zo ja, dan hangt de 58-jarige een langdurige schorsing boven het hoofd, die kan leiden tot het verlies van zijn zetel in de House of Commons.

De commissie heeft geen bewijs gevonden dat zijn medewerkers hem tijdens de coronapandemie hebben gewaarschuwd dat de regels overtreden werden, zei Johnson. Integendeel, zei hij, uit verschillende documenten bleek dat de gebeurtenissen volledig legaal verlopen waren.

"Te verantwoorden werkbijeenkomsten"

Videospeler inladen...

Oud-premier Boris Johnson is bijna vier uur lang ondervraagd door de commissie over de coronafeestjes in zijn toenmalige ambtswoning in Downing Street. 

In het voorjaar van 2022 kwamen meerdere verhalen boven over illegale feestjes in de ambtswoning van Boris Johnson tijdens de coronapandemie. Tijdens vragen van de oppositie in het parlement ontkende de premier eerst dat er gefeest was. Het waren "te verantwoorden werkbijeenkomsten", klonk het. Nadien moest Johnson zijn schuld toch toegeven. Nu wil de onderzoekscommissie onderzoeken of hij het parlement opzettelijk heeft misleid terwijl hij premier was.

De verwachting is dat de commissie tegen de zomer een definitieve conclusie over de rol van Boris Johnson in het "Partygate"-schandaal zal formuleren. Als Johnson in het ongelijk gesteld wordt, zal de commissie een sanctie aanbevelen. Het Lagerhuis zal dan over de aanbeveling kunnen stemmen.

BEKIJK - Ivan Ollevier: "Johnson spartelde als een duivel in een wijwatervat":

Videospeler inladen...

"Verdediging leest als een aanval"

De voormalige eerste minister zal moeten vechten voor zijn toekomst als politicus. Als Johnson zich niet kan verdedigen en hij wordt schuldig bevonden, dan kan hij worden geschorst. "De commissie oordeelde in een tussentijds rapport al dat het onwaarschijnlijk is dat Johnson niet wist dat hij de coronaregels aan zijn laars lapte", vertelt correspondent Lia van Bekhoven in "De ochtend" op Radio 1. "Zijn politiek lot staat of valt nu met zijn verdediging, en die leest eerder als een tegenaanval."

BELUISTER - De vooruitblik van Lia van Bekhoven in "De ochtend" op Radio 1:

"Als de commissie bij haar oordeel blijft dat Johnson het parlement bewust heeft misleid en de oud-premier langer dan 10 dagen schorst, kan er een nieuwe verkiezing in zijn kiesdistrict komen om een vervanger in het parlement aan te wijzen. Dan verliest hij zijn parlementszetel en valt "het doek Johnson"." De conclusie van de commissie zal in mei worden bekendgemaakt.

Dat zou een einde maken aan een van de meest spraakmakende en dramatische politieke carrières in het Verenigd Koninkrijk, zegt Van Bekhoven. "Boris Johnson is de man die de Brexit voor elkaar kreeg, die enorme verkiezingsoverwinningen boekte en die de ambitie heeft om opnieuw premier te worden. Geloof maar dat hij zal vechten."

De ondervraging werd live uitgezonden op de Britse televisie. Voor de Britse media is het een volgend hoofdstuk "in het psychodrama van de Conservatieve Partij", vertelt Van Bekhoven. "Enerzijds gaat het over het eventuele einde van de politieke carrière van een van de meest opmerkelijke en charismatische, maar ook meest bekritiseerde en autoritaire Britse politici van deze generatie. Daarnaast gaat het ook over de macht van het parlement en hoe het omgaat met waarheid, de waarheid manipuleert of zelfs liegt."

Meest gelezen