radio2

"Fietzen" in Tongeren: spelfout op verkeersbord al jaren onopgemerkt

Op een van de ruilverkavelingswegen in Widooie (Tongeren) staat al jaren een verkeersbord met een opvallende spelfout: "fietzen" in plaats van "fietsen". Oorspronkelijk stonden er in de buurt nog meer van die borden, maar een was nog niet vervangen. De stad Tongeren wil daar nu wel werk van maken.

Henri Van Ham, een fervente fietser uit Pelt had de spelfout in 2015 al opgemerkt toen hij in de buurt een veldkapelletje ging fotograferen. Maar zijn verbazing is groot dat het bord er nu nog altijd staat. 

"Tijdens mijn eerste fietstocht, in 2015 denk ik, stonden de borden aan zeker vijf toegangswegen naar de boomgaarden in Widooie, ze waren toen splinternieuw. Maar de laatste keer dat ik er passeerde, in 2020 zag ik het bord alleen nog op het kruispunt van de Kertsbornstraat en de Vechmaallaan staan. Het lijkt me vreemd dat daar, na zoveel jaren, niemand op gereageerd heeft. Er moeten toch ook ambtenaren van de stad al eens gepasseerd zijn en dat gezien hebben."

foto juni 2020

Schepen van Mobiliteit Patrick Jans (Tongeren.nu) woont daar in de buurt, maar zijn oog was er dus nog niet op gevallen. "Toen ik het van jullie hoorde, ben ik er speciaal naar gaan kijken. Het bord staat trouwens op maar 1 kilometer van bij mij thuis, maar het was me nog nooit opgevallen. Maar dat komt omdat het fietsroutenetwerk daar rechtdoor gaat, en het bord staat aan een zijstraat die blijkbaar maar heel weinig gebruikt wordt."

Voor alle duidelijkheid: "fietzen" is geen plaatselijk dialect voor "fietsen". "Nee, er is geen excuus, het is gewoon een spelfout. Maar het is wel grappig dat het bord daar ondertussen al 15 jaar staat. Het bord is intussen wat verweerd, dus we gaan het vervangen door een bord zonder spelfout."

Als mensen speciaal naar Tongeren komen om dat bord te zien, moeten we het misschien gewoon laten staan, als curiosum

Patrick Jans, schepen van Mobiliteit Tongeren

"Ik vind dat het er moet blijven staan, als het zomer is, wil ik er graag nog eens naartoe fietsen", laat onze alerte toerist nog weten. "Tja, als mensen speciaal naar Tongeren willen komen om dat bord te zien en er foto's van te maken, moeten we het misschien gewoon laten staan, als curiosum", besluit de schepen. 

Meest gelezen