Genk start als eerste gemeente in Limburg met gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen

De stad Genk is de eerste Limburgse gemeente die een gemeenschapsdienst opstart voor langdurig werklozen. Het gaat om leerplekken voor kwetsbare mensen die minstens 2 jaar zonder werk zitten. De gemeenschapsdienst voor werklozen komt er op vraag van de Vlaamse overheid, met de bedoeling om hen de nodige sociale vaardigheden aan te leren.  

Vanaf dit jaar kan iemand die al meer dan 2 jaar werkloos is, verplicht worden om gemeenschapsdienst te doen. Het was een van de punten in het Vlaamse regeerakkoord van 2019. De stad Genk is nu de eerste gemeente in Limburg die zo'n gemeenschapsdienst voor kwetsbare mensen invoert, en krijgt daar van Vlaanderen ook subsidies voor.   

Maximum 64 uur per maand

De langdurig werklozen zullen in Genk elke maand tot 64 uur kunnen werken onder leiding van een mentor. Het project start op de sportdienst. "We willen ook de groep kwetsbare mensen die nu moeilijk aan de bak komt, mee begeleiden", vertelt burgemeester Wim Dries (CD&V). "Zo willen we hen uiteindelijk toeleiden naar de gewone arbeidsmarkt."

Voorlopig is er maar plaats voor drie mensen op de sportdienst. "We hebben bekeken of dit project ook op andere diensten zou kunnen, maar daar hebben we op organisatorisch vlak niet overal de ruimte voor", vult Dries aan. "We zijn wel blij dat wij er nu, als eerste gemeente in Limburg, mee van start kunnen gaan."

Meest gelezen