Foto: Radio2

Familie uit Zandhoven schenkt bronzen wapens van ruim 2.000 jaar aan Provinciaal Archeologisch Depot

Het Provinciaal Archeologisch Depot in Antwerpen heeft bronzen wapens ontvangen uit de bronstijd, die meer dan 2.000 jaar jaar oud zijn. Het gaat over speerpunten en zwaardfragmenten die sporen van geweld en verbranding tonen. Het gaat om een schenking van de 11 kinderen van Jozef Grimon, die de wapens meer dan 50 jaar geleden in zijn tuin vond.

Het Provinciaal Archeologisch Depot in Antwerpen is een unieke vondst rijker. Het gaat om objecten uit de bronstijd, meer dan 2.000 jaar geleden. "We hebben een schenking gedaan van 8 speerpunten en fragmenten van 5 zwaarden en lanspunten die uit brons gemaakt zijn", zegt Mark Grimon, de zoon van Jozef die de voorwerpen meer dan vijftig jaar geleden in Zandhoven vond. "Ze zijn verbrand, deels gesmolten en dragen sporen van geweld." Vader Grimon vond in zijn tuin ook verschillende stenen voorwerpen.

De 11 kinderen Grimon kwamen de vondst afgeven aan het depot, vijftig jaar nadat hun vader de voorwerpen vond. "Eind jaren zestig heeft ons vader zijn eerste bronzen voorwerp gevonden. Hij was bezig met het uitgraven van een waterput voor dieren. Op een week tijd had hij heel de tuin uitgegraven en de volledige vondst ontdekt." Dat gebeurde op zijn eigendom in Zandhoven.

Foto: Radio2

Onderzoek

Het Provinciaal Archeologisch Depot gaat onderzoeken uit welke specifieke periode binnen de bronstijd de voorwerpen dateren. "Wij veronderstellen dat er vroeger een Romeins depot of een offerplek was op de plaats waar ons ouderlijk huis stond", zegt Mark."

17.000 euro waard

In 2010 overleed vader Jozef, die tot dan de vondsten bewaarde. "We hebben lang nagedacht wat we ermee zouden doen. Ook toen we de vraag kregen om het te bewaren in het Provinciaal Archeologisch Depot." Verkopen was voor de familie alvast geen optie. "De laatste keer is de vondst geschat op 17.000 euro, maar wij zijn met 11 kinderen, dus veel zou er niet van dat geld overschieten", lachen de kinderen van Jozef Grimon.

Het idee om de vondsten van hun vader te verkopen, werd snel van tafel geveegd. "We hebben met heel de familie beslist dat deze vondst voor de wetenschap moet dienen. Ons vader had het ook niet willen verkopen." 

Jozef Grimon heeft het jarenlang heel goed bewaard, in een doos onder zijn bed

Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde Onroerend Erfgoed

Verzameling Grimon

Gedeputeerde voor Onroerend Erfgoed, Luk Lemmens (N-VA), is erg blij met de schenking: "Dit is uniek. Het is de eerste keer dat we een schenking ontvangen van particulieren. Jozef Grimon heeft het jarenlang heel goed bewaard, in een doos onder zijn bed. Wij willen dat nu verder bewaren in ons depot als de "verzameling Grimon"."

Een emotionele eer voor de familie Grimon. "Zo is de naam van ons vader vereeuwigd. Een prachtig eerbetoon", aldus Mark Grimon. De verzameling zal op 20 april te zien zijn in het provinciehuis, op Werelderfgoeddag. "Beheren en bewaren is belangrijk, maar het tonen aan de mensen ook. Op Werelderfgoeddag krijgt iedereen de kans om deze verzameling en andere stukken uit het depot van dichtbij te zien", sluit Luk Lemmens af.

Foto: Radio2

Meest gelezen