© Stefaan Temmerman

Lesbische moslima Hind Eljadid vindt politiebewaking aan De Roma geen optie: "Onze iftar is een feest, geen risicovolle voetbalmatch"

De Antwerpse schrijfster en woordkunstenares Hind Eljadid betreurt dat De Roma en Merhaba vzw hun iftar voor moslims uit de lgbtqia+-gemeenschap afgelasten. Maar ze begrijpt de beslissing voor 100 procent. Eljadid is moslima en lesbisch en zou zelf ook de iftar gaan vieren in De Roma. "Ik vind het zeer jammer dat het niet doorgaat. Maar het is een weloverwogen beslissing van de organisatie. Het moet daar echt een safe space kunnen zijn.” 

Hind Eljadid is moslima, schrijfster en lesbisch. In haar werk heeft ze het ook over religie, geaardheid en de maatschappij. Ze betreurt heel erg dat door kwade reacties op sociale media Queer Iftar volgende vrijdag in De Roma in Borgerhout wordt afgelast. “De ramadan is een tijd van verbinding en samenzijn. Van vieren en religie met familie en vrienden. Dat sommige mensen van de moslimgemeenschap het niet kunnen vieren door een incident is zeer jammer.” 

Ze kent ook mensen van de organisatie van het evenement en begrijpt dat ze om veiligheidsredenen hebben beslist om het niet te laten doorgaan. "Het moest daar echt een safer space zijn waar moslims uit de lgbtqia+-gemeenschap de beide facetten van hun identiteit konden beleven op een veilige manier. Zowel hun queerness als hun moslim zijn."  

Geen politie

De Roma en Merhaba vzw meldden gisteren dat ze de iftar afgelasten, omdat ze signalen kregen dat ze de safer space niet kunnen garanderen. "Het is voor velen een gevoelig thema op verschillende manieren. Voor sommige moslims gaat queer zijn in tegen hun geloof. We wilden de beleving en het wederzijds respect ondersteunen, zonder provocaties en met de nodige gedragsregels om de veiligheid te garanderen."

De lokale politie was volgens schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) bereid om aanwezig te zijn voor De Roma. Maar volgens schrijfster Hind Eljadid zou dat heel vreemd aanvoelen. "Een iftar is iets heel mooi en positief. Samen eten en de vasten breken met familie en vrienden. Naar mijn gevoel kan je dat niet vieren met een groep agenten voor de deur. Het is geen risicomatch in het voetbal.” 

Veel meningen

Eljadid vraagt ook om de beslissing van de organisatie te respecteren. “Er komen heel veel meningen uit alle hoeken, vooral uit de politiek. Het is niet aan hen om te beslissen of het doorgaat of niet. Zij spreken over een gemeenschap waar ze geen deel van uitmaken. Het is aan de queer moslimgemeenschap zelf om te beslissen of het door kan gaan of niet. Zij moeten zich veilig voelen.”

De schrijfster benadrukt ook dat er heel wat mensen in de moslimgemeenschap geen probleem hebben met mensen met een andere geaardheid. "Ik ken genoeg moslims die met hart en hoofd open staan naar de lgbtqia-gemeenschap. Als je puur naar de islam en haar regels kijkt, dan is het beperken van anderen of het oordelen over anderen trouwens haram (een zonde)."

Een andere geaarheid is trouwens in heel wat religies een probleem, stelt ze, niet enkel binnen de islam. "In elke conservatieve religie of gemeenschap is het moeilijk om uit de kast te komen of om je geaardheid te kunnen beleven zonder dat er op je wordt neergekeken. In het Christendom en het Jodendom is dat evengoed het geval."

Meest gelezen