Leerlingen staan op hun bus te wachten tussen een tiental reclamepanelen
© Radio 2

Reclame voor gokspelen wordt weggehaald aan Genkse scholen

Nog voor het eind van de week zal in Genk geen reclame voor gokspelen meer gemaakt worden in de buurt van scholen. De uitbater van de reclamepanelen in onder andere bushokjes haalt die weg na een klacht van oppositiepartij N-VA. In de Collegelaan aan het Atlascollege is nu alleen nog maar reclame te zien voor ontbijtgranen, pretparken, bier en softdrinks, maar geen gokspelen meer.

“Ik kan me wel voorstellen dat reclame je wel beïnvloedt als je lang moet wachten op de bus”, laat Jana Vanmierlo (18) weten. Ze studeert in het Atlascollege in Genk waar aan de uitgang een tiental reclamepanelen staan, soms zelfs met bewegende panelen. “Mij zou het alleen iets doen als het onderwerp me interesseert”, zegt Axelle Dreesen (14). Ze neemt elke dag de bus en is tijdens het wachten omringd door reclamepanelen. “En gokken is niet interessant”, vult ze aan. Beide leerlingen hebben geen problemen met de stortvloed aan publiciteit. “Maar we vinden wel dat de boodschappen moeten aangepast zijn aan de omgeving, want hier komen veel kinderen en jongeren”, klinkt het in koor.

Je kan de vraag stellen of reclamepanelen wel thuishoren aan een schoolpoort
Gemeenteraadslid Chantal Coppens

Gemeenteraadslid Chantal Coppens (N-VA) stoort zich aan reclame aan de schoolpoorten in Genk. “Reclame voor gokspelen aan scholen, ik heb daar echt een probleem mee. Kinderen wachten op de bus, zien die promotie voor gokken op de gsm en voor je het weet zijn ze aan het surfen naar die website”, zucht Coppens. “Maar je kan je ook vragen stellen of reclamepanelen wel thuishoren aan een schoolpoort.”

Verbod op gokreclame

Het stadsbestuur heeft na de klacht contact opgenomen met reclame-exploitant JCDecaux. Die beloofde alle reclame voor gokspelen te verwijderen aan de Genkse scholen tot het einde van het schooljaar. Vanaf 1 juli is gokreclame in het hele land verboden op alle openbare plaatsen.

Meest gelezen