Berkenpollen op komst: risico op hooikoorts kan je voortaan checken in de app of op de website van KMI

Het pollenseizoen van de els en de hazelaar is nog maar net voorbij en hooikoortspatiënten mogen zich al opmaken voor het berkenpollenseizoen. "De allergieseizoenen duren steeds langer", waarschuwt Ann Packeu van Sciensano, "waardoor patiënten dus maar weinig verlichting krijgen". KMI lanceert nu een model dat het risico op loopneuzen en jeukende ogen voorspelt.

Na een vervroegd pollenseizoen van de els en de hazelaar, is ook het berkenpollenseizoen al in aantocht. In België zijn er tot nu toe nog geen grote hoeveelheden berkenpollen in de lucht gemeten, "maar de allergiepatiënten moeten waakzaam zijn", waarschuwt Ann Packeu, diensthoofd Mycologie en aerobiologie bij Sciensano. "De uitgestoten pollenwolken van de berkenbomen in Frankrijk kunnen volgens KMI overwaaien naar België en het risico op allergische symptomen vergroten."

De voorspellingen over dat risico kan je vanaf nu ook raadplegen. Tegelijk met de aantocht van het berkenpollenseizoen lanceert het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) in samenwerking met Sciensano een model dat het risico op blootstelling aan berken- en graspollen voorspelt.

Warm weer en veel wind

Het model is terug te vinden op de website of in de app van KMI. Daar zal het de voorspellingen weergeven voor de hoeveelheid pollen in de lucht en voor de verwachte allergierisico's voor je gekozen locatie.

Om dat risico in te schatten, combineert het model de concentraties van berken- en graspollen in de lucht met de weersverwachtingen. Warm, droog weer en veel wind zijn boosdoeners in het verspreiden van pollen, terwijl nat en windstil weer de pollen in de lucht net drastisch vermindert.

Lange en intense allergieseizoenen

Berkenbomen produceren veel stuifmeel en lokken daarom van alle bomen in België het vaakst loopneuzen en jeukende ogen uit. Maar ook de els en de hazelaar zorgen voor dezelfde symptomen, omdat ze tot dezelfde berkenfamilie behoren. "Het probleem is dat die allergische kruisreacties de duur van de symptomen verlengen", legt Packeu van Sciensano uit.

Ook door de klimaatverandering produceren de bomen meer stuifmeel, waardoor de allergieseizoenen langer worden. Het seizoen begint vroeger, maar eindigt niet vroeger. "Dit jaar is het hazelaar- en elzenseizoen intens en relatief lang geweest, waardoor er heel weinig tijd zal zijn tussen het einde van dat seizoen en het begin van het berkenseizoen. Allergiepatiënten krijgen dus maar weinig verlichting."

Tips van Sciensano om de symptomen te verlichten:
 
  • Draag een mondmasker om de blootstelling via de luchtwegen te beperken
  • Reinig uw neus met fysiologisch water
  • Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
  • Neem een douche en was uw haren regelmatig
  • Vermijd fysieke inspanning, vooral tijdens de droogste periodes.
  • Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik
  • Droog de was niet buiten
  • Houd de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
  • Vermijd het toevoegen van irriterende of allergene factoren aan uw omgeving (tabak, huisgeuren, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen of doe-het-zelfproducten, enz.)

Meest gelezen