Bart Bruyninckx bij het nieuwe regenwaterbekken
Luc Weyens

Witloofteler uit Scherpenheuvel-Zichem legt regenwaterbekken aan van 1 miljoen liter: "Zullen bijna geen leidingwater meer nodig hebben"

Witloofbedrijf Bruyinckx Chiconettes uit Messelbroek, bij Scherpenheuvel-Zichem, is bezig met de aanleg van een reservoir van 1 miljoen liter voor de opvang van regenwater. Het regenwater moet 95 procent van het verbruik van het bedrijf dekken.

Bruyninckx is gespecialiseerd in de teelt van miniwitloof, de chiconettes. Dat gebeurt volledig overdekt, wat de kweek het jaar rond mogelijk maakt. De planten groeien uitsluitend op water. 75 procent van het waterverbruik gaat naar het telen van het gewas. Daarnaast is ook water nodig voor het wassen van de groenten en van de installaties. 

Bruyininckx heeft nu al over een reservoir van 100.000 liter. "Dat dekt maar de helft van ons waterverbruik", legt bedrijfsleider Bart Bruyinckx uit. "Voor de andere helft moeten we nog leidingwater gebruiken."

Uitbreiding

Vorig jaar heeft het bedrijf een nieuwe loods van 2000 vierkante meter gebouwd. Al het regenwater van het dak zal in het nieuwe bekken worden opgevangen. "Het meet 20 bij 25 meter. Het bestaat uit een omwalling van aarde waarin een doek wordt gelegd. De werken zijn vier maanden geleden gestart. Over een tweetal maanden moet het klaar zijn", zegt Bruyninckx.

"Het nieuwe waterbekken moet 95 procent van de behoeften van ons bedrijf dekken", legt Bart Bruyninckx uit. "Leidingwater zal er dus nauwelijks nog nodig zijn. De investeringskost voor het bekken is verwaarloosbaar, omdat de kosten gecompenseerd zullen worden door het veel lagere verbruik van leidingwater." 

Hergebruik van het regenwater is nog niet mogelijk, want het water moet vrij zijn van ziektekiemen. Na gebruik wordt het water daarom weggepompt. 

Meest gelezen