Belgische Calamares? Inktvis komt steeds vaker uit de Noordzee

Zeekat uit de Noordzee, het is een lekkernij die steeds vaker op onze borden belandt. De inktvissoort staat voor het eerst op 2 in de hitparade van meest gevangen vis uit de Noordzee, na de tong. Ook pijlinktvissen en dwerginktvissen belanden vaker in de netten van onze vissers. "Onze Noordzee is exotischer dan iedereen vermoedt", zegt Sarah Tilkin van Natuurpunt.

"De Noordzee is kleurrijk en divers, meer dan men denkt", zegt Sarah Tilkin van Natuurpunt in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Mensen onderschatten onze Noordzee. Je vindt hier veel vissoorten, ook kleurrijke soorten, die je eerder zuidelijker zou verwachten".

"Inktvissen hebben een hoog Spanje-gehalte. Maar ook hier vind je ze nu in overvloed. De zeekat zit hier al langer, maar tegenwoordig zien we ook pijlinktvissen, dwergpijlinktvissen en gewone dwerginktvissen". 

Tong op 1

Tong staat met stip op 1 in de ranglijst van meest aangevoerde en verkochte vis in ons land. Schol stond jarenlang op 2, maar wordt nu voorbijgestoken door de inktvis. Uit cijfers van het Belgisch statistiekbureau Statbel leren we dat er vorig jaar maar liefst 2033,5 ton uit de netten gehaald is, meer dan een verdubbeling.  

Die inktvissen belanden ook niet allemaal op onze eigen borden. "We exporteren tegenwoordig inktvis naar Spanje. Calamares uit de Noordzee, maar dan op een Spaans strand. Het zou perfect kunnen", zegt Tilkin.

BELUISTER - Het volledige gesprek over inktvis uit de Noordzee in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Warmer water en minder natuurlijke vijanden

Er zijn meerdere verklaringen voor de populariteit van de inktvis. "Het Noordzeewater is warmer geworden, soorten die hier vroeger maar af en toe opdoken blijven hier en gedijen hier beter. Daarnaast is er ook minder kabeljauw, de natuurlijke vijand van de inktvis. Die is opgeschoven naar het noorden, waar het wel nog kouder is."

Zeepaardjes

Wie goed zoekt en diep duikt, kan tegenwoordig ook zeepaardjes spotten in onze wateren. Tilkin maakt zich toch wat zorgen: "Dit is duidelijk een gevolg van de klimaatverandering. Het is dubbel: er verdwijnen soorten, maar er komen er ook nieuwe bij. Het evenwicht is duidelijk verstoord."

"Onze Noordzee-natuur verarmt. Er zijn meer maatregelen nodig om onze Noordzee te beschermen. Nu wordt die gezien als een soort 11e provincie, met bijvoorbeeld de exploitatie van grote windmolenparken. We hebben eigenlijk een reservaat nodig om onze vissen te beschermen."

Meest gelezen