Marijke ontsnapte nipt aan de aanslag op Zaventem: "Voelde mij een gelukzak, maar er was ook veel kwaadheid" 

32 mensen kwamen bij de aanslagen van 22 maart 2016 om het leven en een veelvoud raakte gewond, maar daarmee hield de impact op mensenlevens niet op. Marijke Leeman werkte op het moment van de feiten voor American Airlines, en was nog maar net de inkomhal van de luchthaven van Zaventem gepasseerd toen er twee bommen ontploften. “Ik voelde mij een gelukzak, maar makkelijk was de periode nadien niet. Er was veel kwaadheid, en we kregen ook nog eens ons ontslag.” 

Exact zeven jaar geleden, om 07.58 uur, sloeg het noodlot toe in Brussels Airport. Met negen seconden verschil werden twee bommen ter ontploffing gebracht in de vertrekhal van de luchthaven. Een kwartier voordien begon Marijke Leeman, op dat moment aan de slag bij de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines, aan haar werkdag. “Een moeilijke, zware dag”, blikt ze daarop terug.

Ook de periode nadien viel haar zwaar. “Iedereen verwerkt zo’n gebeurtenis op zijn of haar eigen manier. Ik merkte dat er veel kwaadheid in mij zat, en dat ik heel snel geprikkeld was.” Daarbovenop kreeg ze ook nog eens haar ontslag. “American Airlines wilde niet langer op Brussel vliegen. We wisten dat we na de zomer onze job zouden verliezen, maar moesten wel die periode overbruggen.”

Scannen

Noch de aanslagen, noch haar ontslag weerhielden Marijke ervan om naar de luchthaven terug te keren. “Vandaag werk ik voor Brussels Airlines. Het is hier zo’n bijzondere omgeving, het is mijn job, mijn wereld. Als je dat zo graag doet, dan kom je terug. Ik heb geen moment overwogen om dat niet te doen. Al was het in het begin niet eenvoudig. Er liepen dan wel militairen rond, ik was constant aan het scannen en kijken of alles oké leek te zijn.”

Vandaag gaan Marijke’s gedachten terug naar zeven jaar geleden. “Er is intussen veel tijd overheen gegaan, maar een normale dag is dit niet. Je staat er toch bij stil.” Ook het proces dat momenteel aan de gang is, volgt ze op. “De voormalige basketter, Sébastien Bellin, was een van onze passagiers."

"Voor mezelf verwacht ik echter niets van dat proces. Alles is gezegd, en er was al het proces in Parijs waarop de schuldigen zijn veroordeeld. Wel heb ik er veel begrip voor dat dit belangrijk is voor mensen die er rechtstreeks bij betrokken waren.”

Meest gelezen