OLIVER ROESLER

Lufthansa-topvrouw Dorothea von Boxberg wordt nieuwe CEO van Brussels Airlines

Dorothea von Boxberg wordt de nieuwe CEO van Brussels Airlines. Dat heeft Lufthansa AG, het moederbedrijf van de Belgische luchtvaartmaatschappij, zopas bekend gemaakt. Von Boxberg is op dit moment CEO van Lufthansa Cargo en neemt op 15 april het roer over van Christina Foerster, die tijdelijk opnieuw de leiding kreeg na het opstappen van voormalig CEO Peter Gerber op 31 januari.

Het is de tweede keer dat de Duitse Dorothea von Boxberg in de voetsporen treedt van Peter Gerber. Toen Gerber op 1 maart 2021 aangesteld werd als CEO van Brussels Airlines nam Von Boxberg zijn positie aan het hoofd van Lufthansa Cargo over. 

De Duitse Dorothea von Boxberg is een internationaal erkende luchtvaartexperte. Na verschillende leidinggevende functies bij Boston Consulting en Star Alliance, treedt ze in 2007 in dienst bij Lufthansa AG, het Duitse moederbedrijf van Brussels Airlines. 

Twee jaar later staat ze al aan het hoofd van de afdeling "Strategie en Investeringen" bij Lufthansa Passage, waar ze later ook directeur wordt. In 2015 maakt ze de overstap naar Lufthansa Cargo en drie jaar later wordt ze daar benoemd tot Chief Commercial Officer (CCO).

Nog eens drie jaar later, in 2021, neemt ze het roer over van Peter Gerber als CEO van Lufthansa Cargo. Iets wat ze nu dus opnieuw doet, maar dan als CEO van Brussels Airlines. Von Boxberg is ook voorzitter van de Executive Board van Lufthansa.

Dorothea von Boxberg en Peter Gerber - 29 november 2020

Huidige CEO stapt over naar de concurrentie

Op 31 januari nam Peter Gerber ontslag als CEO van Brussels Airlines. Begin volgend jaar wordt hij de nieuwe topman van de Duitse luchtvaartmaatschappij Condor. 

"Dat is een rechtstreekse concurrent van Lufthansa en daarom moest Gerber met onmiddellijke ingang zijn huidige functie neerleggen", verklaarde luchtvaartspecialist bij VRT NWS Nico Cardone het plotse vertrek van de CEO.

Gerber wordt volgend jaar 60 en dat is de leeftijd waarop je als CEO moet stoppen binnen de Lufthansa Group. "Hij had duidelijk nog geen zin om te stoppen en is daarom op zoek gegaan naar een andere job", aldus Cardone. "Hij heeft die gevonden bij luchtvaartmaatschappij Condor."

Het gaat om de vierde personeelswissel aan de top van Brussels Airlines in vijf jaar tijd. Begin 2018 leidde Bernard Gustin de maatschappij nog. In april van dat jaar werd Christina Foerster - die op dit moment opnieuw tijdelijk de leiding heeft - CEO. Zij werd begin 2020 dan weer opgevolgd door Dieter Vranckx, maar hij ruimde iets meer dan een jaar later op zijn beurt plaats voor Von Gerber en maakte de overstap naar Swiss, een andere maatschappij van de Lufthansa-groep.

Meest gelezen