Crematie steeds populairder, interim-begrafenisondernemer Michaël Van Droogenbroeck: "Tradities zijn veranderd"

Drie op de vier overleden Vlamingen zijn vorig jaar gecremeerd. Dat is een stijging van meer dan tien procent in vergelijking met tien jaar geleden. Journalist Michaël Van Droogenbroeck springt soms bij in een uitvaartcentrum en ziet dezelfde tendens. "Vroeger had je meer traditionele begrafenissen in de kerk, maar de tradities zijn veranderd", zegt hij in "Laat".

Steeds meer mensen kiezen om zich te laten cremeren in plaats van begraven. Vorig jaar zijn er in Vlaanderen 51.083 mensen gecremeerd, goed voor 75 procent van alle overlijdens. Dat blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd door Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V).

Michaël Van Droogenbroeck, bij ons bekend als financieel journalist, springt ook soms bij in een uitvaartcentrum. "Ik heb die opleiding 20 jaar geleden gevolgd en heb toen ook een tijdje bij een begrafenisondernemer gewerkt."

Volgens Van Droogenbroeck is het stijgende crematiecijfer een tendens die hij al sinds zijn opleidingsdagen ziet. "Vroeger had je meer traditionele begrafenissen, die vonden plaats in de kerk en daarna op de begraafplaats, maar de tradities zijn veranderd. Er zijn nog heel weinig kerkelijke begrafenissen. Je hebt uitvaartcentra met aula's waar je een uitvaart kan doen. Het is ook niet meer zo dat de crematie meteen na de uitvaart is, soms is dat er net voor of enkele dagen erna."

Ter illustratie: begrafenissen in een kerk zijn steeds minder gebruikelijk.
2023 Los Angeles Times

Vroeger had je meer traditionele begrafenissen, maar de tradities zijn veranderd

Michaël Van Droogenbroeck

Daarnaast duikt nog een ander nieuw fenomeen op. Zo nemen veel mensen een deel van de assen van de overledenen mee naar huis. "Dat kan uiteraard alleen maar bij crematies."

Dat crematie steeds populairder wordt, heeft niets te maken met de kostprijs ervan. In tegendeel zelfs, meent Van Droogenbroeck: "Een crematie is behoorlijk duur. Zo heb je het vervoer naar het crematorium, personeel dat daarbij moet worden betaald."

Ecologische alternatieven

De keerzijde van de medaille is de uitstoot bij crematies. Zo stoten de ovens in het crematorium uiteraard heel wat fijn stof uit. Ook in de uitvaartsector zoekt men daarom naar meer ecologische alternatieven. "Dat kan gaan over de keuze van de kist, bijvoorbeeld een rieten kist of een kist van populierenhout omdat dat een inheemse houtsoort is waar geen vernis bij te pas komt", zegt Van Droogenbroeck.

Bij een afscheid blijven gewoontes een grote rol spelen

Michaël Van Droogenbroeck
Ter illustratie: bij resomeren wordt het lichaam ontbonden in een vloeistof.

Niet alleen bij de keuze van kist zijn er alternatieven, ook wordt er gekeken naar ecologische alternatieven naast cremeren. "Zo heb je resomeren", haalt Van Droogenbroeck aan. "Daarbij wordt het lichaam opgelost in een soort chemische reactie en wordt het lichaam ontbonden in een vloeistof. De botten worden - net zoals bij crematie - vermalen." Dat kan bij ons echter nog niet, omdat het wettelijk nog niet is toegestaan.

Wat wél bij ons kan is in een lijkwade worden begraven, zónder kist, maar "ik heb dat zelf nog nooit gezien", zegt Van Droogenbroeck. "Bij een afscheid blijven gewoontes een grote rol spelen."

Bekijk hier het volledige gesprek met Michaël Van Droogenbroeck in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen