Topman TikTok hard aangepakt door Amerikaans Congres tijdens hoorzitting

De CEO van het populaire, Chinese socialemediabedrijf TikTok is zich vandaag moeten komen verdedigen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Er werden kritische vragen gesteld over de privacy van Amerikaanse TikTok-gebruikers en mogelijke inmenging van de Chinese overheid. De Verenigde Staten overwegen een volledig verbod op TikTok.

In de Verenigde Staten wordt overwogen om het moederbedrijf van TikTok, ByteDance, te dwingen om TikTok te verkopen. Het land is bezorgd over de mogelijke controle van de Chinese overheid over de applicatie. Amerika telt naar schatting zo'n 150 miljoen accounts.

De CEO van TikTok, Shou Zi Chew, moest zich vandaag komen verdedigen tijdens een hoorzitting van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. "Een hoorzitting van leven of dood voor TikTok", zegt journalist Bram Vandeputte in "Terzake" op Canvas. 

TikTok is erin geslaagd om de Republikeinen en Democraten te verenigen tégen het bedrijf

Bram Vandeputte, journalist VRT NWS

"Het ging er echt wel hevig aan toe, met een vijandige sfeer. Je zou kunnen zeggen dat TikTok erin geslaagd is om de Republikeinen en de Democraten samen te brengen tégen het bedrijf. Want beide partijen waren even hard voor de CEO, maar heel concrete antwoorden zijn er niet gekomen."

BEKIJK - Kritische vragen vanuit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor TikTok:

Videospeler inladen...

De Republikeinse voorzitster van de commissie, Cathy McMorris Rodgers, zei in haar openingsspeech dat TikTok zowat alle data van haar gebruikers verzamelt: "locaties, wat mensen schrijven en met wie ze praten tot zelfs biometrische gegevens (lichaams- en gedragskenmerken, red.) en meer."

We geloven niet dat TikTok de Amerikaanse waarden ooit zal omarmen

Cathy McMorris Rodgers, Republikeins commissievoorzitster

"We geloven niet dat TikTok ooit de Amerikaanse waarden, zoals vrijheid, mensenrechten en innovatie, zal omarmen. De Chinese Communistische Partij kan het als instrument gebruiken om heel Amerika te manipuleren. Jouw platform moet verboden worden."

CEO Shou Zi Chew ontkende dat er inmenging is van de Chinese overheid. "Sinds ik CEO ben van dit bedrijf heb ik nog geen enkel gesprek gehad met vertegenwoordigers van de Chinese overheid", aldus Chew.

"Er bestaan veel misverstanden over moederbedrijf ByteDance. Het is geen eigendom of onder controle van de Chinese overheid, maar een privébedrijf. 60 procent van de aandelen zit bij grote investeerders, 20 procent bij de stichter en 20 procent bij werknemers van over de hele wereld. ByteDance heeft 5 bestuursleden, onder wie 3 Amerikanen."

Volgens Chew heeft TikTok ook forse investeringen gedaan om de data van gebruikers te beschermen. "Vandaag worden Amerikaanse data opgeslagen op Amerikaanse bodem, door het Amerikaanse bedrijf Oracle en onder toezicht van Amerikaans personeel."

BEKIJK - "De vraag is of deze hoorzitting de Amerikanen gerustgesteld gaat hebben", zegt journalist Bram Vandeputte in "Terzake":

Videospeler inladen...

Chew kreeg een spervuur aan kritische vragen over zich, maar lijkt weinig parlementsleden te kunnen overtuigen. "Je zag dat de CEO het bijzonder moeilijk had, omdat de toon van de politici zeer aanvallend was", zegt expert sociale media Tim Verheyden van VRT NWS. 

"Wat de uitkomst van deze hoorzitting ook is, de parlementsleden gaan duidelijk niet meer van standpunt veranderen."

Parlementsleden gaan niet van standpunt veranderen, maar een algemeen verbod zie ik er niet komen

Tim Verheyden, expert sociale media VRT NWS

"Een algemeen verbod op TikTok zie ik niet meteen gebeuren, maar waar men eigenlijk naartoe wil, is dat TikTok zich afscheidt van moederbedrijf ByteDance. Men hoopt zo wat meer beschermd te zijn tegen het verzamelen van data, maar dat is toch een beetje een utopie", zegt Verheyden.

Chew verklaarde onder meer dat er geen data verkocht worden aan andere bedrijven en dat er geen precieze locatie- en gezondheidsgegevens verzameld worden. "We houden niet méér gegevens bij dan andere techbedrijven", voegt hij eraan toe.

Dat klopt ook, zegt Verheyden. "TikTok doet eigenlijk niets meer of minder dan Facebook of Google. Maar er is natuurlijk het element dat China Chinese bedrijven kan dwingen om data door te geven. En het gaat ook over meer dan alleen maar data."

"Er is ook ongerustheid over het algoritme. Zo kwam er de vraag: stel dat China Taiwan binnenvalt, kan de Chinese overheid TikTok dan dwingen om bepaalde berichten te promoten en andere te doen verdwijnen? Op die vraag kwam niet echt een duidelijk antwoord. Er is dus ook ongerustheid over TikTok als tool voor Chinese desinformatie en propaganda."

Herbeluister het volledige gesprek met Tim Verheyden uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Wie is Shou Zi Chew?

Shou Zi Chew is sinds maart 2021 de CEO van TikTok, en was tot november 2021 ook financieel directeur van ByteDance, het Chinese bedrijf dat eigenaar is van TikTok.

Chew is geboren in Singapore, waar hij ook opgegroeid is. Na zijn dienstplicht trok hij naar Londen, waar hij een bachelordiploma in economie behaalde om vervolgens twee jaar als bankier aan de slag te gaan bij Goldman Sachs. In 2010 studeerde hij voor een MBA aan Harvard Business School, en deed een stage bij Facebook.

Nadat hij als CFO voor het Chinese smartphonebedrijf Xiaomi gewerkt had, stapte hij in maart 2021 over naar ByteDance, het moederbedrijf achter TikTok.

Wat is ByteDance?

ByteDance werd in 2012 door Chinese ondernemers opgestart in Peking. Ze lanceerden sindsdien verschillende applicaties, waaronder de videobewerkingssoftware CapCut, nieuwswebsite Toutiao en de videoplatformen Douyin en ook het immens populaire TikTok.

TikTok en Douyin hebben zo goed als dezelfde functionaliteit, maar een ander doelpubliek. Douyin wordt binnen China gebruikt, en TikTok in de andere landen. Beide applicaties gebruiken aparte servers en bevatten andere video's.

Meest gelezen