Rik Van Looy (links) met renner Jurgen Van den Broeck (rechts)

"Keizer" Rik Van Looy is boos over nieuwe startplaats eigen Grote Prijs: "Ik ben in Grobbendonk geboren, niet in Westerlo"

Wielericoon Rik Van Looy, de keizer van Herentals, is in Gazet van Antwerpen misnoegd omdat zijn Grote Prijs niet langer vertrekt in zijn geboortedorp Grobbendonk. De organisatie van de wielerwedstrijd kiest dit jaar al zeker voor Westerlo als startplaats omwille van praktische redenen. 

Wielericoon Rik Van Looy is niet te spreken over het feit dat de start van zijn eigen Grote Prijs dit jaar verhuist van Grobbendonk naar Westerlo. Pijnlijk voor de "keizer" aangezien hij in Grobbendonk geboren is, waar hij ook een standbeeld heeft. Net zoals in Herentals, zijn woonplaats waar de koers aankomt. "De volgende jaren moet de wedstrijd terugkeren naar Grobbendonk. Anders zal het gedaan zijn. Dat is cru, maar ze hebben ons onder druk gezet om naar Westerlo te verhuizen", reageert Van Looy op Radio 2. "Als ze volgend jaar opnieuw naar een andere startplaats trekken, kan dat niet. Het zal Grobbendonk blijven", maakt Van Looy zich sterk. 

We begrijpen dat de symboliek voor Rik verloren gaat, maar hebben dit uitgebreid met hem besproken

Pieter Van Genechten, organisator

Starten in Grobbendonk heeft nog altijd een enorme waarde voor de keizer van Herentals die in de jaren 50 en 60 maar liefst 493 koersen won. "Ik kom in Grobbendonk altijd veel bekenden tegen en jonge mensen van wie ik de ouders kende. Ik ben zelf al wat ouder. Zo vaak zie ik mensen van mijn tijd dus niet meer. Grobbendonk blijft Grobbendonk. Ik ben er geboren en heb er bijna 25 jaar gewoond. Dit vind ik dus heel spijtig." 

Van Looy geeft tegelijkertijd toe dat de start in Grobbendonk vorig jaar niet optimaal is verlopen, maar vindt dat geen excuus. "We moesten van datum veranderen van de wielerbond of de UCI. Die gaven een uitleg waar ik niet aan uit kon. Daardoor konden we niet rekenen op materiaal dat we vastgelegd hadden. De start verliep dus niet ideaal." 

Organisatorisch onmogelijk

De mede-organisatoren begrijpen de teleurstelling van Van Looy, maar zien voor de editie van 17 september geen andere mogelijkheid. "We hebben het al meermaals met Rik besproken", vertelt Pieter Van Genechten. "We begrijpen dat de symboliek een beetje verloren gaat, maar we zijn niet over een nacht ijs gegaan. Als het praktisch en organisatorisch onmogelijk wordt om te starten in Grobbendonk, dan zoek je een alternatief of moet je de handdoek in de ring gooien." 

Meest gelezen