De Watergroep boort 21 bijkomende peilputten om effect van grondwaterwinning in Heers op te volgen

De Watergroep gaat de komende weken nog 21 bijkomende peilputten boren in Bovelingen, in Heers. Dat is opgelegd in de proefvergunning voor de grondwaterwinning die ze voor het gebied kreeg. De grondwaterwinning is omstreden. Buurtbewoners verwijten De Watergroep dat de waterwinning verantwoordelijk is voor barsten in hun huizen, natuurgroepen zeggen dan weer dat de natuur uitdroogt.

Met de 21 bijkomende peilputten volgt De Watergroep de voorwaarden van haar voorlopige vergunning. De boringen starten morgen en zullen tot eind april duren. De plaatsen waar de peilbuizen worden aangebracht zijn gekozen in overleg met het Agentschap Natuur en Bos en een erkende MER-deskundige grondwater.

In de natuurgebieden Hornebos en Egoven gaat het om 13 handboringen voor peilputten met een diepte tot 5 meter, specifiek om de geplande vernattingsmaatregelen op te volgen. Daarnaast worden er door machinale boringen 8 peilputten geïnstalleerd met een diepte tot 23 meter. Die volgen continu de grondwaterpeilen op en monitoren de toestand van de waterlaag. 

Ongerust over huizen en natuur

In mei vorig jaar kreeg De Watergroep van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een proefvergunning om tot eind 2024 grondwater op te pompen in Bovelingen, Heers. De drinkwatermaatschappij had zelf een vergunning voor 20 jaar gevraagd, waarbij ze het volume opgepompte water wilde verminderen. 

Maar tegen die plannen was veel verzet gerezen. Vooral van de buurtbewoners die al rechtszaken hebben aangespannen tegen De Watergroep omdat die volgens hen verantwoordelijk is voor de barsten in hun huizen. In een 50-tal woningen in deelgemeente Rukkelingen-Loon is sprake van schade door verzakkingen. De buurt voelde zich gesteund door het rapport van een expert maar De Watergroep heeft haar verantwoordelijkheid altijd ontkend. Ook natuur- en milieugroepen verzetten zich omdat de waterwinning de natuurgebieden Hornebos en Egoven zou uitdrogen. En de gemeente Heers gaf een negatief advies aan de nieuwe vergunningsaanvraag en verzet zich ook tegen de proefvergunning.

Meest gelezen