Bijna geen mondmaskers meer in Kempense ziekenhuizen: "Behalve voor personeel dat langer dan 5 minuten bij patiënt is"

De 4 Kempense ziekenhuizen in Mol, Herentals, Geel en Turnhout gaan mondmaskers alleen nog verplichten voor personeelsleden die langer dan 5 minuten bij een patiënt op de kamer zijn. Dat heeft het Ziekenhuisnetwerk Kempen beslist. Enkel op afdelingen bij covidpatiënten of bij patiënten met een zwakkere weerstand moet iedereen nog de hele tijd een mondmasker dragen.

Ziekenhuisnetwerk Kempen (AZ Turnhout, AZ Geel, AZ Herentals en Heilig Hartziekenhuis Mol) heeft beslist dat patiënten en bezoekers geen mondmasker meer hoeven te dragen in de ziekenhuizen. "Alleen medewerkers die langer dan 5 minuten bij een patiënt in een kamer zijn, moeten nog een mondmasker dragen", zegt Jan Flament, CEO van AZ Geel. 

Die beslissing komt er, nadat de federale overheid had aangegeven dat de mondmaskerplicht in ziekenhuizen wegvalt, tenzij de ziekenhuizen daar zelf anders over beslissen. "Met ZN Kempen hebben we samen de afweging gemaakt tussen de bescherming van de zwakkere patiënten en het welzijn van al onze patiënten en medewerkers."

Uitzonderingen

Binnen de afdelingen materniteit, palliatieve zorg en het slaaplabo hoeft niemand meer een mondmasker te dragen. In sommige afdelingen is de mondmaskerplicht nog wel van toepassing. "Waar patiënten zijn met een zwakkere weerstand moet iedereen nog een mondmasker dragen, denk maar aan de afdeling oncologie, bij kankerpatiënten. Ook patiënten die besmet zijn met covid, moeten nog een mondmasker dragen, net als de zorgmedewerkers die hen verzorgen en hun bezoekers."

De maatregel gaat in vanaf zaterdag 25 maart.

Meest gelezen