Parkeren in Hasselt wordt vanaf 1 mei opnieuw gratis op zondag
© Radio 2

Opnieuw gratis parkeren op zondag in Hasselt: “We verfijnen ons parkeerbeleid”

Vanaf 1 mei is het opnieuw mogelijk om op zondag gratis te parkeren in Hasselt. Gezinnen krijgen vanaf het najaar ook de mogelijkheid om 100 uur gratis te parkeren op bovengrondse parkeerterreinen. Het zijn maar enkele aanpassingen van het parkeerreglement dat twee jaar geleden werd ingevoerd.

“We zijn een stad in beweging, dus willen we ook ons mobiliteitsbeleid continu evalueren”, vertelt schepen van Mobiliteit Marc Schepers (RoodGroen+). “Met de nieuwe regels die we invoeren vanaf 1 mei, willen we meer comfort bieden aan de Hasselaar en de bezoekers van de stad.” 

De regel met de gratis 100 uur parkeren is een manier om ervoor te zorgen dat bepaalde inwoners makkelijk en comfortabel kunnen parkeren in het centrum
Mobiliteitsschepen Marc Schepers

Omdat er volgens het stadsbestuur meer fietsers zijn en minder auto's, is er meer plek in de stad. Hasseltse gezinnen kunnen daarom 100 uur gratis parkeren op bovengrondse parkeerterreinen vanaf het najaar. “Het is een manier om ervoor te zorgen dat inwoners die verder van het centrum wonen, voor wie de fiets geen evidentie is, het openbaar vervoer te weinig oplossingen biedt of die minder mobiel zijn, makkelijk en comfortabel kunnen parkeren nabij ons stadscentrum”, vult de schepen verder aan. Die gratis 100-uren regel is een voorloper van het mobiliteitsbudget dat wordt uitgetest in dezelfde periode.

Parkeren op zondag

De ondergrondse parkings worden meer gebruikt, waardoor er meer plaats is bovengronds. Burgemeester Steven Vandeput (N-VA): “Onze ondergrondse parkings zijn goed ingeburgerd bij mensen die langer en vaker in onze stad verblijven. De druk op het bovengronds parkeren is afgenomen zodat we op zondag terug gratis parkeren kunnen invoeren.” 

Op week- en zaterdagen kan vanaf het najaar binnen de Grote Ring in de blauwe zone 3 uur gratis geparkeerd worden, in plaats van 2 uur nu. Automobilisten kunnen dan een ticket nemen aan een automaat of hun wagen registreren via een parkeerapp. Ook krijgen de inwoners van die zones een elektronische bezoekerskaart waar ze hun gasten 300 uur mee kunnen laten parkeren. 

Meest gelezen