Oprichter van gecrashte cryptomunt Terra na halfjaar op de vlucht opgepakt in Montenegro

De oprichter van cryptomunt Terra, de Zuid-Koreaan Do Kwon, is opgepakt in Montenegro. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken van Montenegro gemeld. Kwon werd internationaal gezocht en wordt beschuldigd van verschillende soorten fraude: hij zou investeerders opzettelijk misleid hebben over talrijke aspecten van Terra. Beleggers verloren daardoor meer dan 40 miljard dollar. Zuid-Korea vraagt zijn uitlevering.

De internationale politieorganisatie Interpol had in september vorig jaar een "red notice" uitgegeven voor Do Kwon. De 31-jarige Zuid-Koreaan wordt beschuldigd van verschillende soorten fraude, waaronder online fraude en georganiseerde fraude, vanwege de crash van de Terra-munt.

Do Kwon is medeoprichter van TerraUSD, een zogenaamde stablecoin. Volgens de aanklacht heeft Kwon "investeerders opzettelijk misleid over talrijke aspecten van Terra". De crash van de stablecoin heeft beleggers 40 miljard dollar doen verliezen en meer dan 500 miljard dollar op de markt van de cryptomunten. 

De dertiger had in augustus in een interview nog zijn fouten toegegeven. Sindsdien was hij op de vlucht, al ontkende Do Kwon dat zelf op Twitter.

Terra

In april 2022 had de waarde van Terra een hoogtepunt bereikt. Volgens CoinMarketCap was het toen de vierde stablecoin en de tiende cryptomunt qua marktwaarde. Een maand later verloor de Terra meer dan de helft van zijn waarde in amper 24 uur, wat voor paniek zorgde op de nerveuze markt van cryptoactiva.

De stablecoin en zijn zustertoken Luna daalden vervolgens al snel naar nul, wat leidde tot verliezen van meer dan 500 miljard dollar op de markt. Veel kleine beleggers raakten hun spaargeld kwijt. Sindsdien waren in Zuid-Korea verschillende strafrechtelijke onderzoeken geopend.

Valse paspoorten

Kwon werd in Montenegro, in het gezelschap van zijn financieel directeur Hon Chang Joon, opgepakt. Beide mannen werden op de luchthaven van hoofdstad Podgorica tegengehouden. Ze probeerden een vlucht naar Dubai te nemen met valse Belgische en Costa Ricaanse paspoorten.

Zuid-Korea, dat midden september een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd, vraagt zijn uitlevering. "De aanklagers in Zuid-Korea gaan maatregelen nemen om Kwon in Zuid-Korea te krijgen, we werken daaraan", aldus een woordvoerder van justitie in Seoel.

Uit documenten die persagentschap AFP kon inkijken blijkt dat ook de Amerikaanse justitie de man in beschuldiging heeft gesteld.

Meest gelezen