© Ward Schouppe - firma is begonnen met plaatsing van permanent hek

Plaatsing hek Blaarmeersen tegen amokmakers net op tijd gestart om klaar te zijn voor Gentse zwemseizoen

In het recreatiedomein Blaarmeersen in Gent, is een firma begonnen met de plaatsing van een permanent hek. Dat zal ongeveer 700 meter lang zijn, en komt rond de strand- en zwemzone. De omheining moet de zone afsluiten bij drukke periodes en ervoor zorgen dat amokmakers geweerd kunnen worden. Het hek kost 600.000 euro en blijft 4 zomers staan. Het moet klaar zijn tegen 1 mei, dan start het zwemseizoen. 

In de Blaarmeersen is gestart met de plaatsing van een hek dat de strand- en zwemzone tijdens het zwemseizoen moet afsluiten van de rest van het domein. Het hek moet er staan tegen de opening op 1 mei. "We zijn net begonnen", vertelt een werkman. Hij wijst naar een diepe funderingsput waar beton in gestort is om een deel van hek te fixeren. "We gaan de komende maand ongeveer 200 hekdelen van zo'n 2,5 meter hoog aan elkaar vastzetten om de hele zone te omheinen", zegt hij verder. De hele constructie zal zo'n 700 meter lang zijn. 

BEKIJK - "Het is een noodzakelijke ingreep", zegt Gents schepen van Sport Sofie Bracke in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De omheining komt er omdat de stad Gent komaf wil maken met de incidenten die er elk jaar zijn. Bezoekers moeten vanaf nu via de hoofdingang binnenkomen. Daar moeten ze een QR-code tonen van hun reservering vooraf, of van het ticket dat ze ter plaatse kochten. Voor Gentenaars en enkele andere groepen is een bezoek gratis. Aan de ingang staan stewards die gekende amokmakers helpen weren. Alle andere 7 toegangspoorten in het hek blijven tijdens de zwemuren dicht. Als de redders niet werken, gaan ze open en is het domein wel voor iedereen toegankelijk. Het hek moet dat op andere momenten onmogelijk maken. 

600.000 euro hek, 900.000 euro uitbating

Ondanks de budgettair moeilijke tijden, tast de stad diep in de buidel om de Blaarmeersen te omheinen. De hele voorbereiding en de installatie kosten samen 600.000 euro. Daar komt nog eens bovenop dat de nieuwe redderswerking een grotere permanentie voorziet. Al vanaf 1 mei kan er immers gezwommen worden, als de watertemperatuur dat toelaat. De hele uitbating zal Farys en dus ook de stad 900.000 euro per zwemseizoen kosten. Gent belooft dat er nog extra ingezet zal worden op meer beleving en sfeer. Er zal ook meer sportaccommodatie komen. Het zwemseizoen loopt tot half september. 

© Ward Schouppe - de hekdelen liggen klaar voor de installatie

Het hek kent vurige voor- en ook tegenstanders. Politiek komt er kritiek omdat de operatie zo duur is in volle besparingstijden. Actiegroep 'Blaarmeersen Hekkenvrij' vreest dat de omheining alleen maar het probleem zal verleggen naar andere plekken in de stad, of naar andere zwemzones. Het stadsbestuur wil het hek hoe dan ook de komende 4 seizoenen uitproberen en belooft een evaluatie in 2026. Gent wil ook werk maken van meer open zwemwater om de druk op de Blaarmeersen te verlichten. Vlaanderen zou werken aan nieuwe regelgeving die dat mogelijk zou moeten maken. 

Meest gelezen