"Onvoldoende watertoevoer, riolering en asfaltering", plan voor tijdelijk asielcentrum in Kampenhout afgevoerd

Er komt dan toch geen tijdelijk asielcentrum in het Hellebos in de Vlaams-Brabantse gemeente Kampenhout. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Na onderzoek bleek dat het terrein toch niet geschikt is om een asielcentrum in te richten.

Op 9 maart kondigde de staatssecretaris aan dat er een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers in Kampenhout zou komen. Er zou daarvoor beroep worden gedaan op 600 containers van het Europees Asielagentschap. 

Kampenhouts burgemeester Kris Leaerts (Team Burgemeester) reageerde in eerste instantie meewerkend op het plan, maar gaf een week later te kennen dat de gemeente zich toch zou kanten tegen een asielcentrum, omdat die midden in het natuurgebied van het Hellebos zou komen. 

Een aantal technische en juridische kwesties moesten wel nog worden uitgeklaard, werd ook duidelijk op de persconferentie van 9 maart. Nu het onderzoek rond die kwesties is afgerond, blijkt dat "het onhaalbaar wordt om op korte termijn alle nodige technische werken te voorzien", zegt het kabinet De Moor.

"Na analyse blijkt het technisch niet mogelijk te zijn om daar op korte termijn een containerdorp te realiseren, onder meer omdat er onvoldoende watertoevoer is en omdat er ook onvoldoende riolering en asfaltering aanwezig zijn. We zoeken nu een ander terrein om dat mogelijk te maken", reageert De Moor.

Veel protest tegen de plannen

Voor het plaatsen van de 600 containers worden nieuwe pistes onderzocht, meldt het kabinet nog.

Op het idee om het asielcentrum op die locatie te vestigen, kwam al snel veel kritiek van buurtbewoners, natuurorganisaties en politici. De burgemeester van Steenokkerzeel was niet te spreken over het idee, en Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) noemde het plan vorige week nog een "milieumisdrijf". 

Ongeschikt

Burgemeester Kris Leaerts (CD&V) is tevreden met de beslissing. "Het terrein is gewoon ongeschikt, dat hebben we van in het begin gezegd. En dat ben ik op diverse kabinetten gaan toelichten", zegt hij. "We vangen hier zowat 40 oorlogsvluchtelingen op. Maar dat gebeurt in gezinnen, met buddy-werking enzovoort. Dat wordt zorg voor gedragen. Maar voor dit project was er in onze gemeente geen geschikte plaats", voegt Leaerts nog toe.

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageert in een twitterboodschap tevreden op de beslissing van De Moor. "Goed nieuws! Er komt geen asielcontainerdorp in Kampenhout. De staatssecretaris De Moor heeft eindelijk het licht gezien", aldus Francken.

Meest gelezen