Kurt Desplenter

Tielts slachthuis  krijgt ook in beroep geen toelating om jaarlijks bijna een miljoen extra varkens te slachten

Het is nu definitief: het slachthuis Debra-Meat in Tielt mag niet uitbreiden. De directie had de productie graag opgevoerd van 1,5 miljoen geslachte varkens per jaar naar 2,4 miljoen, maar de Vlaamse Overheid ging niet akkoord. En ook in beroep blijft het antwoord "neen"

De plannen van het Tieltse slachthuis Debra-Meat om uit te breiden zijn al enkele jaren oud. Het had zelfs al een vergunningsaanvraag op zak in 2017. Maar die plannen werden in de koelkast gezet toen de dierenrechtenorganisatie Animal Rights beelden verspreidde van varkens die slecht werden behandeld in het slachthuis. Twee jaar later werd het bedrijf ook veroordeeld voor dierenmishandeling. In 2021 leek het tij uiteindelijk te keren en kreeg Debra-Meat alsnog een omgevingsverginning van de provincie West-Vlaanderen. Maar die werd ingetrokken door de Vlaamse Overheid na protest van Gaia, Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie. 

Volgens de Vlaamse overheid was de studie naar de impact van de uitbreiding op het milieu en het verkeer ondertussen verouderd. Ze dateerde nog van 2017 en hield bijvoorbeeld geen rekening met stikstof. Ook de verkeerssituatie in de buurt van het bedrijf was ondertussen al veranderd. Daarnaast vond Vlaanderen dat er in de plannen te weinig maatregelen stonden om de geurhinder en geluidsoverlast te beperken. 

Bedrijf reageert voorlopig niet

De directie van Debra Meat besloot de beslissing  destijds aan te vechten en trok naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Maar ze krijgt nu dus ongelijk. CEO Thomas De Roover De Brauwer is in het buitenland en was nog niet op de hoogte van de beslissing toen we hem belden. Hij wil dan ook liever niet reageren en wachten tot hij de motivatie van de raad heeft kunnen doornemen.

Meest gelezen