Foto Ronse Atletiek Team

Atletiekclub start petitie voor atletiekpiste in Ronse

De atletiekclub van Ronse is een petitie gestart om te ijveren voor een atletiekpiste in de stad. De club met 160 leden traint nu op een parkeerterrein en een onverlicht grasveld. Volgens de club zijn er al jaren plannen om een piste aan te leggen, maar wil de stad er niet in investeren. De stad zegt in een reactie dat er nu geen geld is voor een atletiekpiste. 

Het Ronse Atletiek Team (RAT) is op het internet een petitie gestart om te pleiten voor een atletiekpiste. De atletiekclub bestaat 5 jaar en heeft 160 leden. Die trainen op een afgesloten deel van een parking en op een grasveld. Maar dat is verre van ideaal, zegt voorzitter Gunter D'Hondt: "We zetten een stuk parking af met nadars, maar er rijden toch nog auto's door, terwijl er kinderen aan het sporten zijn. Het grasveld is onverlicht. Ik neem soms een werflamp mee om te verlichten. En er is geen drainage, op natte dagen heb je laarzen nodig om er door te kunnen."

"Wij willen de atletieksport een duw in de rug geven"

Volgens de voorzitter van RAT heeft Ronse al jaren een masterplan om een sportsite uit te bouwen en is daar een atletiekpiste in voorzien. "Ze hebben ons al meermaals beloofd dat dit er komt, de locatie is voorzien, maar toch heeft het stadsbestuur beslist om geen piste aan te leggen door besparingen." Gunter D'Hondt begrijpt het niet, vooral niet omdat "Vlaams minister Weyts van sport een subsidiepot heeft voorzien waarbij tot 60 procent van de kosten kan gesubsidieerd worden."  

Wel investeringen in voetbal

Het is de atletiekvereniging een doorn in het oog dat er wel geld naar het voetbal gaat: "Daar kan wel de verlichting binnen en buiten vernieuwd worden en kleedkamers worden gerenoveerd. Ik heb niets tegen voetbal, maar wij hebben geen verlichting, geen accomodatie, we hebben gewoonweg niets. Als elke sport een evenredige investering zou krijgen, dan zijn we allemaal gelukkig."  

Er moet bespaard worden

Schepen van sport Joris Vandenhoucke (CD&V) legt uit dat er inderdaad een piste voorzien is in het masterplan, maar die heeft niet de hoogste prioriteit. "We hebben intussen het voetbalstadion uitgebreid, een nieuwe sporthal gebouwd, een zwembad geopend. En door de besparingen zijn ook andere projecten in de stad uitgesteld." De schepen weet ook dat de investeringen in het voetbal sterk verlaagd werden van 600.000 naar 200.000 euro. Ronse is niet ingegaan op de subsidies die de Vlaamse overheid voorziet. "Die subsidies zijn 40 procent en alleen voor een piste en niet voor accomodatie."

Geen andere plaats

Trainen op een piste van een andere club in het omliggende is geen optie voor het RAT. "We hebben dat in het verleden gedaan, maar we merken aan de leden dat de verplaatsing naar buiten Ronse een stap te veel is, vooral voor een kind van 6 of 7 jaar. Mensen willen dit soort van sport in hun eigen stad doen."

Meest gelezen