Theatergezelschap Het nieuwstedelijk neemt afscheid van ‘De Nieuwe Zaal’ in binnenstad Hasselt

Twee voorstellingen van het stuk Geel Hesje en dan zit de passage van theatergezelschap Het nieuwstedelijk in De Nieuwe Zaal erop. De Nieuwe Zaal was altijd bedoeld als een tijdelijke theaterzaal waar het gezelschap vertoningen kon doen. Binnenkort krijgt het gebouw een nieuwe bestemming.

De Nieuwe Zaal in de Maastrichterstraat was een soort pop-up theaterzaal, in een omgebouwde turnzaal van een oud schoolgebouw. De bedoeling was oorspronkelijk om er 2 jaar en negen maanden te kunnen spelen, maar dat zijn er uiteindelijk 5 geworden, zegt artistiek leider Christophe Aussems: “Wij konden hier tijdelijk terecht en zijn uiteindelijk nog een stuk langer dan gepland gebleven. We hebben in die 5 jaar vooral aangetoond dat een zaal voor cinema en theater in de binnenstad werkt en dat er een publiek voor is.”

Toekomst

Het theatergezelschap blikt dus tevreden terug maar heeft ook mooie vooruitzichten. “Er komt een nieuwe theaterzaal en cinema in het oud administratief centrum van de stad, op het Groenplein. Daar komen ook repetitieruimtes en het wordt een levendige plek voor cultuur in het hartje van de stad. Al is het nog even wachten op de realisatie. Die plek zou klaar moeten zijn in 2026.”

In de tussentijd is Het nieuwstedelijk niet van plan om Hasselt te verlaten, zegt Aussems. “We werken nog aan een oplossing om de periode tot 2026 te overbruggen maar zolang daar geen zekerheid over is kan ik er weinig over vertellen.”

In de Nieuwe Zaal kan je op 23 en 24 maart nog naar ‘Geel Hesje’ gaan kijken, een voorstelling over sociale onrust en verzet. Cinema Zed vertoont er nog films tot in mei.

Meest gelezen