Archiefbeeld
AFP or licensors

Vier migrantenboten zinken voor de kust van Tunesië: zeker 5 mensen komen om, 33 zijn nog vermist

Voor de kust van Tunesië zijn vier boten gezonken met Afrikaanse vluchtelingen aan boord. Ze probeerden de Middellandse Zee over te steken naar Italië. Zeker 5 mensen kwamen daarbij om, 33 anderen zijn nog vermist.

Voor verschillende Afrikaanse migranten is de oversteek via de Middellandse Zee rampzalig afgelopen: 4 boten zonken voor de kust van Tunesië terwijl ze probeerden Italië te bereiken. Zeker 5 mensen kwamen daarbij om, nog eens 33 anderen worden vermist. Dat meldt een functionaris van een lokale rechtengroep. Nog eens vijf andere migranten werden door de kustwacht gered, maar verkeren "in slechte psychologische toestand". 

De kustlijn van Sfax is een belangrijk vertrekpunt voor mensen die armoede en conflicten in Afrika en het Midden-Oosten ontvluchten. Vaak hopen ze op een beter leven in Europa. 

De laatste tijd zagen de Tunesische autoriteiten een sterke toename in het aantal migratieboten die de oversteek van de Tunesische kust naar Italië waagden. Volgens de Verenigde Naties zijn dit jaar al 12.000 mensen vanuit Tunesië naar Italië vertrokken. 

Dit is een enorme toename ten opzichte van de 1.300 mensen die in dezelfde periode vorig jaar vertrokken. De autoriteiten zijn daarop gestart met de arrestaties van ongedocumenteerde Afrikaanse vluchtelingen.

Enkele feiten op een rijtje: 

  1. Tunesiërs zijn de derde grootste nationaliteit van vluchtelingen die naar Italië vluchten, na Pakistanen en Bengalen. In 2020 kwamen er bijna 13.000 Tunesische migranten aan in Italië.

  2. Veel Tunesische vluchtelingen die naar Italië reizen, doen dit niet vanwege oorlog of conflict, maar vanwege economische redenen. Tunesië heeft een hoge jeugdwerkloosheid en een slechte economische situatie, waardoor veel jongeren besluiten te emigreren.

  3. De tocht over de Middellandse Zee is gevaarlijk voor vluchtelingen. Tussen 2014 en 2021 zijn er naar schatting meer dan 20.000 vluchtelingen omgekomen tijdens de overtocht.

Vorige maand zorgde de Tunesische president Kais Saied voor opschudding. Hij stelde dat Afrikaanse immigranten zonder papieren deel uitmaakten van een samenzwering die de demografische samenstelling van Tunesië tracht te veranderen. Hij beval veiligheidstroepen om migranten die illegaal in Tunesië wonen uit te zetten. Dit bevel zorgde ervoor dat mensen het land ontvluchtten, zelfs als ze eerder niet van plan waren om de

Meest gelezen