Gemeente Zwijndrecht krijgt 15 miljoen euro van 3M voor PFAS-vervuiling 

De gemeente Zwijndrecht krijgt de komende jaren 15 miljoen euro van multinational 3M voor de PFAS-vervuiling. De gemeente mag de middelen inzetten voor investeringen in de leefbaarheid, het landschap en de publieke ruimte. "Het grootste akkoord ooit met een vervuiler komt rechtstreeks ten goede aan de gemeenschap. De vervuiler betaalt", klinkt het bij minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Begin juli vorig jaar was al afgesproken dat chemiebedrijf 3M in totaal 571 miljoen euro zal betalen om het probleem van de PFAS-vervuiling rond hun fabriek in Zwijndrecht op te lossen. Dat stond in een Saneringsovereenkomst die Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had gesloten met het bedrijf, met goedkeuring van de volledige Vlaamse overheid.

Concreet zou het bedrijf opdraaien voor de kosten van de sanering en een financiële bijdrage leveren om de omgeving weer leefbaar te maken. Van het beloofde geld gaat nu 15 miljoen naar de gemeente Zwijndrecht zelf. De gemeente zal samen met de bevolking en lokale burgerbewegingen een masterplan opstellen om te beslissen hoe het geld precies besteed zal worden.

“De vervuiler betaalt", zegt Demir. "Dat principe houden we hoog in het vaandel. Het grootste akkoord ooit met een vervuiler komt rechtstreeks ten goede aan de gemeenschap. Zo maken we aan de inwoners van Zwijndrecht duidelijk dat het ons menens is om onverminderd werk te maken van een gezonde leefomgeving."

"Rake klappen"

"Onze gemeente kreeg rake klappen door de PFAS-crisis, en de bodemsanering komt hard aan bij onze mensen", zegt Steven Vervaet, schepen leefmilieu (Groen). "De ondersteuning voor gerichte herwaarderingsprojecten zal ons helpen om onze gemeente terug veerkrachtig te maken. We kijken ernaar uit om in gesprek met de bevolking zinvolle projecten uit te werken waar we als gemeenschap beter van worden."

"De middelen die de gemeente nu van de Vlaamse overheid krijgt, staan wel nog los van de compensaties en herstelmaatregelen voor getroffen burgers en de gemeenschap die Zwijndrecht nog verwacht van chemiebedrijf 3M in aanvulling op de uit te voeren sanering", zegt Vervaet. "Hiervoor lopen onderhandelingen tussen de gemeente en het bedrijf. Wij hopen hiermee tegen 1 mei te kunnen landen."

Meest gelezen