AFP or licensors

Bezoek van Britse koning Charles aan Frankrijk wordt uitgesteld door protesten tegen pensioenhervorming

Het bezoek van de Britse koning Charles aan Frankrijk, dat normaal gezien zondag zou starten, wordt uitgesteld als gevolg van de massale protesten tegen de pensioenhervorming in het land. Zijn bezoek zou normaal drie dagen duren, maar voor dinsdag is er opnieuw een nationale actiedag aangekondigd. 

De Britse en de Franse regering hebben de beslissing in overleg genomen na een telefoongesprek tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Britse koning. 

Het eerste bezoek van Charles als koning aan Frankrijk zou zondag beginnen en drie dagen duren. "Maar aangezien er gisteren aangekondigd is dat er dinsdag opnieuw een nationale actiedag is tegen de pensioenhervorming, zal zijn bezoek uitgesteld worden", laat het Elysée weten in een persmededeling. 

Het koninklijk bezoek zal worden verplaatst naar een ander moment zodat het zou kunnen plaatsvinden "in omstandigheden die overeenstemmen met onze vriendschappelijke betrekkingen", luidt het in een verklaring. Het Elysée belooft het "zo spoedig mogelijk" opnieuw te plannen.

Eerder hielden de veiligheidsdiensten nog vol dat het bezoek van Charles en Camilla in alle veiligheid zou kunnen verlopen. Maar sinds de centrumrechtse regering onder president Emmanuel Macron vorige week de omstreden pensioenhervorming buiten het parlement om doordrukte, zijn de protesten alsmaar grimmiger en gewelddadiger geworden, met gisteren nog honderden gewonden en arrestaties. Koning Charles zou normaal gezien ook naar Bordeaux gaan, waar gisteren het portaal van het stadhuis in brand werd gestoken. 

Sommigen vonden een koninklijk bezoek met een chique feestmaaltijd in het paleis van Versailles trouwens ook ongepast op het moment dat de sociale onrust in Frankrijk zo groot is. 

Het bezoek van Charles aan Duitsland dat vanaf midden volgende week gepland was na het bezoek aan Frankrijk, zou voorlopig wel doorgaan zoals gepland.

Meest gelezen