USS Millius
Public Domain

China en VS spelen opnieuw diplomatieke zeeslag in Zuid-Chinese Zee

De spanning tussen China en de Verenigde Staten houdt aan. China beweert dat opnieuw een Amerikaans oorlogsschip de zeegrens in de Zuid-Chinese Zee heeft overschreden. De Verenigde Staten ontkennen. 

Volgens het Chinese ministerie van Defensie is de Amerikaanse oorlogsbodem USS Milius in de Zuid-Chinese Zee illegaal de territoriale wateren binnengevaren. Dat zou gebeurd zijn ter hoogte van de Paracel-eilanden, in China de Xisha-eilanden genoemd. Die liggen ten zuidoosten van het Chinese eiland Hainan, tussen Vietnam en de Filipijnen.

China zegt dat het leger met schepen en vliegtuigen de torpedojager heeft opgespoord en met waarschuwingen uit zijn territoriale wateren heeft verjaagd: "We eisen dat de VS onmiddellijk stopt met dit soort van provocerende acties, zo niet zal het de ernstige gevolgen dragen van onvoorziene incidenten."

Al snel reageerde de Amerikaanse zeemacht dat het schip geen maritieme regels heeft overtreden, dat het routine-opdrachten uitvoerde in de Zuid-Chinese Zee en dat het niet werd verjaagd. 

Betwiste eilandengroep

De groep eilandjes en koraalriffen worden opgeëist door China, maar ook door Vietnam en Taiwan. Ze roepen allemaal historische redenen in. De Verenigde Staten hebben op zich niets te maken met het dispuut. Maar ze zijn bezorgd over de Chinese militaire activiteiten in de Zuid-Chinese Zee. Bovendien heeft de VS belangrijke bondgenoten in de regio, zoals de Filipijnen en Vietnam. Er liggen druk bevaren en zeer belangrijke economische handelsroutes. 

De spanning tussen China en de VS is door verschillende incidenten toegenomen. Ook twee andere Amerikaanse oorlogsschepen voerden de voorbije maanden operaties uit in de Zuid-Chinese Zee. Vorige maand nog gooide een beslissing van de Filipijnen olie op het vuur. De Amerikaanse bondgenoot zei dat het nog vier nieuwe militaire kampen heeft gebouwd om Amerikaanse troepen te huisvesten.   

Meest gelezen