ProRail

Dassenburcht die Nederlands treinverkeer al dagen deels blokkeert, wordt weggehaald

De Nederlandse spoorwegbeheerder ProRail is begonnen met het verwijderen van de dassenburcht onder het spoor in Esch, in Noord-Brabant. Door de aanwezigheid van de burcht dreigt het spoor te verzakken en ligt het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel al sinds dinsdagmiddag stil. "Als alles voorspoedig loopt verwachten we dat er eind volgende week weer treinen kunnen rijden", meldt ProRail.

"Goed nieuws", schrijft de Nederlandse spoorwegbeheerder op Twitter. "ProRail ontving donderdagavond 23 maart van het RVO (een agentschap van het Nederlandse Ministerie van Natuur, red.) de ontheffing om het spoor bij Esch te mogen herstellen."

In Esch hebben dassen het spoor ondergraven, waardoor de veiligheid van het treinverkeer niet langer gegarandeerd kon worden. Daardoor ligt het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel al sinds dinsdagmiddag stil. 

De das is een beschermd dier en daarom was een uitzonderlijke goedkeuring nodig om de dassenburcht weg te halen. 

BEKIJK - Aldert Baas (ProRail): "Er zitten hier onder het spoor drie dassenburchten op een rij"

Videospeler inladen...

Delicaat werk

Gisteren waren de voorbereidende werkzaamheden om de dassen te kunnen verplaatsen al begonnen. De begroeiing rondom het spoor werd gemaaid en er zijn terugslagkleppen geplaatst. Die zorgen ervoor dat de dassen wel uit de burcht kunnen, maar niet meer binnen kunnen gaan.

Vanmorgen zijn de graafwerken begonnen om de volledige burcht weg te halen. Er wordt enkel overdag gewerkt omdat dassen nachtdieren zijn. "We graven vanaf de buitenzijde voorzichtig naar binnen toe", aldus ProRail. "Als we nog dassen aantreffen dan worden die verdoofd en opgevangen." 

De werkzaamheden gebeuren onder begeleiding van een dierenarts en ecoloog. De stichting Das & Boom is nauw betrokken bij het ontmantelen van de dassenbruchten en organiseert de opvang van dassen die eventueel nog worden aangetroffen. ​

Hoe lang?

"Zodra we zeker weten dat er geen dassen meer aanwezig zijn onder het spoor, beginnen we met het opvullen van de holen met zand. Daarna wordt het gegraven gat weer dichtgemaakt", meldt de Nederlandse spoorwegbeheerder. "Zodra het spoor volledig hersteld is, plaatsen we ‘anti-graaf-gaas’ over de locatie. Hiermee willen we toekomstig gegraaf van dassen voorkomen. "

ProRail hoopt dat er eind volgende week opnieuw treinen kunnen rijden tussen Den Bosch en Boxtel. "Dit weekend weten we daar meer over, want dan zal uit graafwerk duidelijk zijn hoe groot de dassenburcht onder het spoor is en kunnen we bepalen hoe lang het herstel zal duren."

Er zijn dassen aanwezig op veertig plekken bij het Nederlandse spoor. Dat zegt een woordvoerder van ProRail aan de Nederlandse openbare omroep NOS. Niet overal zorgen die voor problemen, maar in Molkwerum in Friesland moet om veiligheidsredenen ook een burcht weggehaald worden. Daardoor ligt het treinverkeer tussen Workum en Stavoren al sinds 13 maart stil.

De dassen in Molkwerum worden verhuisd naar een kunstburcht in de buurt. Daarna, op 3 april, starten de werkzaamheden om de spoordijk te herstellen. Pro Rail hoopt dat die afgerond zullen zijn tegen 24 april.

Meest gelezen