Afbeelding ter illustratie

Enorme ruimtesteen scheerde vanavond "rakelings" langs de aarde, maar geen gevaar voor botsing

Een ruimtesteen van 40 tot 100 meter groot scheerde vanavond langs de aarde, zowat halfweg tussen de aarde en de maan door. De kans op een botsing was volgens astronomen onbestaande, maar het was wel een ideale gelegenheid om een aardscheerder van dichtbij te kunnen observeren. Dat een ruimtesteen van die grootte zo dicht langs de aarde zoeft, gebeurt maar eens om de 10 jaar.

Om 20.50 uur Belgische tijd om precies te zijn, is planetoïde "2023 DZ2" rakelings langs de aarde gepasseerd. Rakelings, naar astronomische normen welteverstaan. Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zal de ruimtesteen op z'n dichtste punt op 168.300 kilometer van de aarde komen, minder dan de helft van de gemiddelde afstand tussen de aarde en de maan.

De planetoïde werd pas vorige maand ontdekt en heeft naar schatting een diameter tussen de 40 en 99 meter. En dat is toch behoorlijk. Er passeren regelmatig planetoïden langs de aarde, maar eentje van dit kaliber komt volgens astronomen maar eens om de 10 jaar voorbij. 

Om een idee te geven: het stukje ruimtesteen dat in februari 2013 nabij de Russische stad Tsjeljabinsk neerkwam, was naar schatting amper 17 meter groot. Toch raakten meer dan 1.000 inwoners gewond door de gigantische ontploffing die werd veroorzaakt. Duizenden gebouwen liepen schade op.

BEKIJK - Martine Tanghe opende op 15 februari 2013 het Journaal van 19 uur met het nieuws dat een meteoriet boven Rusland was ontploft:

Videospeler inladen...

Eind januari scheerde nog een planetoïde langs de aarde, op nauwelijks 3.600 kilometer afstand. Maar het ging toen om een ruimtesteen van "maar" enkele meters groot. De meteoriet die 66 miljoen jaar geleden op aarde insloeg en het einde van onder meer de dinosauriërs betekende, was zeker 10 kilometer groot.

Mocht deze planetoïde inslaan op de aarde, dan zou die een volledige stad kunnen wegvegen. De kans dat dat gebeurt, werd oorspronkelijk geschat op 1 op 430, maar is intussen gereduceerd tot nul. Er is dus geen enkel gevaar.

"Goede oefening voor de toekomst"

Sterrenkundigen zullen natuurlijk wel hun telescoop in de aanslag houden. Dat "2023 DZ2" zo dicht bij de aarde passeert, biedt de ideale gelegenheid om de ruimtesteen te observeren en er meer over te leren.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kunnen astronomen van het International Asteroid Warning Network de scheervlucht goed gebruiken om er zo veel mogelijk van te leren in een korte tijdspanne: "een goede oefening voor planetaire verdediging, voor mocht er in de toekomst ooit een potentiële dreiging van een asteroïde worden ontdekt".

Eind vorig jaar is NASA er nog in geslaagd om een asteroïde van baan te doen veranderen door er met een onbemand ruimtetuig tegen te knallen. Ook dat was een test voor mocht er ooit een grote asteroïde op de aarde dreigen in te slaan. 

Meest gelezen