Rahul Gandhi.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Indiase oppositieleider Rahul Gandhi veroordeeld en uit parlement gezet wegens beledigen van naam van premier Modi

In India is Rahul Gandhi, de politieke leider van de Congrespartij, nu ook uit het parlement gezet nadat hij gisteren was veroordeeld voor het beledigen van de achternaam van premier Narenda Modi. Gandhi kreeg twee jaar cel. De Congrespartij heeft het over een politiek gemotiveerde veroordeling. Volgend jaar zijn er parlementsverkiezingen in India.

De veroordeling van Rahul Gandhi gaat terug tot een toespraak van de oppositieleider in 2019. Gandhi vroeg zich toen luidop af "waarom alle dieven Modi heten". Modi is de achternaam van de huidige premier Narenda Modi én van twee omstreden zakenmensen in India. Maar het is ook een veelvoorkomende naam in de lagere kasten in India. Gandhi's uitspraak veroorzaakte destijds dan ook veel ophef.

Gisteren werd Gandhi tot twee jaar cel veroordeeld, wegens het beledigen van de achternaam van de premier. Vandaag werd hij ook uit het parlement gezet, nadat een meerderheid in het parlement voor zijn verwijdering had gestemd.

De Congrespartij van Gandhi gaat in beroep tegen de veroordeling, waardoor Gandhi zijn straf nog niet meteen moet uitzitten. Volgens de Congrespartij is de veroordeling politiek gemotiveerd. Ze beschuldigt de BJP, de hindoe-nationalistische partij van premier Modi, van machtsmisbruik om een politieke tegenstander uit te schakelen. De klacht tegen Gandhi kwam van een partijlid van de BJP. De BJP ontkent de beschuldigingen. Aanhangers van de Congrespartij kwamen gisteren en vandaag op straat om tegen het vonnis te protesteren.

Aanhangers van de Congrespartij demonstreren tegen het vonnis.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

De Congrespartij was sinds de onafhankelijkheid van India eind jaren 1940 decennialang de grootste partij van het land. Tijdens de afgelopen 75 jaar onafhankelijkheid regeerde de Congrespartij 54 jaar het land. In 2014 leed ze echter een historische nederlaag bij de parlementsverkiezingen.

Sinds die oplawaai probeert de partij het verlies om te keren. Volgend jaar zijn er parlementsverkiezingen in India. Rahul Gandhi, geen familie van de legendarische Mahatma Gandhi, maar wel een telg uit een politieke familie (zijn vader, grootmoeder en overgrootvader waren allen premier, samen 37 jaar lang), moet een belangrijke rol spelen in die politieke strijd.

De afgelopen maanden maakte Gandhi een lange tocht van 4.000 kilometer van het zuiden van India tot de Himalaya in het noorden, "om het land te verenigen". Maar tijdens zijn wandeltocht door India uitte hij ook vaak kritiek op Modi. 

De vraag is nu of zijn veroordeling roet in het eten van de Congrespartij zal gooien in de aanloop naar de parlementsverkiezingen.

Rahul Gandhi centraal in beeld, tijdens een van zijn wandeltochten door het land.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen