Leerlingen van Richtpunt Campus Eeklo maakten al een statief voor een telescoop
©Emiel Tack

Leerlingen Richtpunt Campus Eeklo helpen sterrenwacht Assenede aan nieuw observatorium

In Richtpunt Campus Eeklo maken leerlingen onderdelen voor een nieuw observatorium bij sterrenwacht De Polderster uit Assenede. Het is een win-winsituatie voor beide partijen. De leerlingen lassen de onderdelen aan elkaar en krijgen dan later uitleg over de sterren.

Vorig jaar waaide het observatiehuisje van sterrenwacht De Polderster in Assenede weg door een hevige storm. Bestuurslid Godfried Van Tomme dacht voor de heropbouw meteen aan zijn vroegere werkgever: “Als voormalig leerkracht van het PTI, wat ondertussen omgedoopt werd tot Richtpunt Campus Eeklo, dacht ik er aan om daar hulp te gaan zoeken”, zegt Van Tomme. “Ik werd er met open armen ontvangen.”

Leerlingen van de school ontwierpen een statief voor de telescopen van de sterrenwacht. “Een klus die we heel graag klaren”, zegt Kevin Rouzerie, technisch adviseur mechanica bij de school. “Het zijn oefeningen uit het leven gegrepen. Meteen een extra stimulans om alles tot in de puntjes af te werken. Het zijn praktijkgerichte opdrachten waar ze veel van leren. Naast het effectieve laswerk, moeten ze onder andere ook de kostprijs en tal van andere zaken berekenen.”

Win-win

Ook De Polderster is blij met de hulp van het Richtpunt. “Na de storm zijn we bezig met het ontwerpen en bouwen van een volautomatisch observatorium”, gaat Van Tomme verder. “Het kan via internet op afstand bestuurd worden. Het fotografeert zelfs volledig automatisch de hemel. We zijn heel blij dat de school ons helpt met de wederopbouw. Als wederdienst zorgt onze sterrenwacht in de toekomst voor educatieve bezoekjes. Een ruilhandel waar beide partijen zich goed bij voelen”. 

Meest gelezen