imagebroker.com

Dan toch geen Legoland-pretpark in de buurt van Charleroi: eigenaar Merlin schrapt het plan

Er komt dan toch geen Legoland-pretpark in Gosselies, bij Charlerloi. Dat melden Franstalige media en het nieuws is ons bevestigd. De Merlin-groep, de eigenaar van Legoland, stapt uit het project. 

Vorige zomer pakte de Waalse regering trots uit met de komst van een nieuw Legoland-pretpark op het voormalige bedrijfsterrein van machinebouwer Caterpillar in Gosselies, bij Charleroi. Daarvoor ondertekende het een niet-bindende intentieverklaring met pretparkeigenaar Merlin Entertainments. 

Het park zou openen tegen 2027 en meer dan 1.000 nieuwe jobs opleveren. Het zou mikken op 1,5 tot 2 miljoen bezoekers per jaar, goed voor een omzet van 120 miljoen euro. Met de bouw ging een investering gepaard van zowat 400 miljoen euro.

Maar nu, zowat 7 maanden later, komt Merlin terug op die intentieverklaring. Volgens Waals minister van Economie Willy Borsus (MR) heeft die beslissing weinig te maken met België, maar is Merlin zijn internationale activiteiten en strategie aan het herbekijken. "Daarbij krijgen de bestaande parken en parken die nog in constructie zijn, voorrang op een verdere uitbreiding van de activiteiten."

Merlin Entertainments heeft strategisch beslist om de focus te verplaatsen naar investeringen in onze huidige Legoland Resorts

De Merlin-groep bevestigt dat overigens ook met zoveel woorden: "Merlin Entertainments heeft strategisch beslist om de focus te verplaatsen naar investeringen in onze huidige Legoland Resorts, waaronder de drie geplande parken die in 2025 in China zullen openen."

"Ontgoocheling"

Videospeler inladen...

De Waalse autoriteiten hadden de bui al enige tijd zien hangen. Borsus zelf spreekt van "een ontgoocheling". "We moeten nu weer van voor af aan beginnen." Borsus zegt samen met lokale, regionale en federale spelers opnieuw op zoek te gaan naar andere mogelijkheden voor de reconversie van de Caterpillarsite. 

De burgemeester van Charleroi Paul Magnette (PS) noemt de beslissing van Merlin wel onverwacht en laat via Twitter weten dat hij ze betreurt. Hij zegt dat de stad er alles aan zal doen om de reconversie van de site in goede banen te leiden.

Meest gelezen