Limburgse sterrenchef lanceert uniek gastronomisch concept op legende van de bokkenrijders

De voormalige sterrenchef Danny Vanderhoven uit Lanaken wil met een gastronomisch concept de legende van de bokkenrijders alle eer aandoen. Gasten kunnen met een authentieke Fiat 500 er op uittrekken om de culinaire verrassingen te ontdekken van onder andere de Maas- en de mijnstreek, en de bokkenrijdersroute.

“Het is een culinair concept gebaseerd op de legende van de bokkenrijders waarbij je in een charmante Fiat 500 de mooiste landschappen van België doorkruist. Onderweg stop je voor boeiende verhalen die je via een interactieve QR-code beleeft”, zegt voormalig sterrenchef Danny Vanderhoven.

Waren het geesten of rovers en plunderaars die op een bok door de lucht reden? Er zijn tientallen theorieën over de beruchte bokkenrijders die vooral in zuidelijk Limburg en de Kempen actief waren. Wat zeker is: het waren levensgenieters die experimenteerden met lokale heerlijkheden en hun recepten verzamelden in de zogenaamde "bokboeken".

Verloren gewaand bokboek

Het was zijn collega, chef Jean-Pierre Delamotte, die in de bibliotheek van Parijs een verloren gewaand "bockboek" toevallig van onder het stof haalde, en Vanderhoven vroeg om de uitgestippelde routes en culinaire recepten met streekproducten te ontrafelen. “We gaan nu met het concept de geschiedenis de bokkenrijders opnieuw leven inblazen”, zegt Vanderhoven.

De Wijnroute, de Maasroute, de Mijnroute, de Streekproducten en de Bockenrydersroute staan volgens de chef garant voor actieve avonturen en culinaire verrassingen. Na de gastronomische stops, kan je route afsluiten met een "fine dining"-ervaring. “De bockboeken hebben de lokale gastronomie gemaakt tot wat het nu is: uniek en divers en uitstekend om van te genieten na een avontuurlijke dag”, besluit hij.

Meest gelezen