AFP or licensors

Beurzen sluiten week af met verliezen door aanhoudende onrust over de banken: vooral Deutsche Bank krijgt klappen

De Europese beurzen hebben de handel deze week afgesloten met duidelijke verliezen door de onrust over de banken. De sector kent sinds de recente bankperikelen in de VS en de ondergang van Credit Suisse een bewogen periode. Naast UBS, dat Credit Suisse overnam, dook vooral het aandeel van Deutsche Bank steil naar beneden. Europese leiders sussen nochtans: "Het bancaire systeem is stabiel."

Eerst was er het nieuws dat twee Amerikaanse banken - Silicon Valley Bank en Signature Bank - onderuit gingen. Daarna moest de Zwitserse bank UBS in allerijl haar noodlijdende concurrent Credit Suisse overnemen om meer drama's in de bankensector te voorkomen. 

Even leek de rust te zijn weergekeerd, maar gisteren deden de bankenaandelen het plots weer slecht nadat de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen had laten weten dat ze niet bereid was om spaargeld bij banken nog meer te beschermen. En vandaag zorgt Deutsche Bank dan weer voor kopzorgen.

BEKIJK - Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck legt uit wat er aan de hand is:

Videospeler inladen...

Wantrouwen

Het aandeel van Deutsche Bank tuimelde op een bepaald moment zelfs 15 procent lager op de beurs, om uiteindelijk 8,5 procent lager te eindigen dan bij het begin van de beursdag.

Hoe komt dit nu? Beleggers merken dat het de laatste dagen fors duurder is geworden om je te verzekeren tegen wanbetaling door de grootbank. Dat verzekeren kunnen beleggers doen via een financieel instrument, de zogenoemd "credit default swaps" (CDS'en). Als die duurder worden, schatten de financiële markten de kans op het falen van de bank groter in.

Beleggers merken dat het de laatste dagen fors duurder is geworden om je te verzekeren tegen wanbetaling door Deutsche Bank

Waarom dat het geval is, is niet helemaal duidelijk. Ja, de Duitse grootbank draaide niet de beste jaren en heeft een reeks herstructureringen achter de rug. Maar eigenlijk leek het ergste intussen achter de rug. De bank had vanochtend nog laten weten dat het bepaalde schuldinstrumenten zou terugkopen en dat is eerder een signaal dat vertrouwen zou moeten wekken over het kapitaal van de bank.

Het lijkt er daarom op dat het algemene wantrouwen over het bankensysteem momenteel op Deutsche Bank wordt geprojecteerd. 

De bank heeft weliswaar enkele moeilijke jaren gehad, maar nu lijkt er voorlopig weinig aan de hand te zijn met de bank an sich.  

Deutsche Bank is één van de grootste banken van Europa - ze is bijvoorbeeld meer dan dubbel zo groot als Credit Suisse - en nauw verweven met het financiële systeem. In dat opzicht wordt ze alom beschouwd als "too big to fail", te groot om te kapseizen.

Onderzoek

Maar niet alleen Deutsche Bank had het vandaag lastig. Ook de Zwitserse bank UBS, die afgelopen weekend zijn concurrent Credit Suisse overnam, moest het ontgelden en verloor vandaag bijna 4 procent op de beurs van Zürich. .

De Zwitserse grootbank redde dan wel Credit Suisse van de ondergang, maar het is ook een van de banken waar het Amerikaans gerecht volgens het persbureau Bloomberg een onderzoek naar voert over het mogelijk helpen van Russische oligarchen bij het omzeilen van sancties. Ook dat onderzoek leek vandaag op het beurssentiment te wegen.

Het negatieve sentiment woog de afgelopen dagen op de Europese beurzen. De Bel20-index sloot bijna 1 procent lager. Elders waren de verliezen voor de sterindexen nog groter, met -1,74 procent in Parijs, -1,66 procent in Frankfurt en -1,26 procent in Londen.

Europese leiders sussen: "Het bancair systeem is stabiel in Europa"

Na afloop van de Europese top in Brussel hebben de regeringsleiders van de eurolanden in elk geval hun vertrouwen uitgesproken in de stabiliteit van het bankwezen. "Het bancair systeem is stabiel in Europa", verzekerde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. "Deutsche Bank heeft zijn economisch model grondig gemoderniseerd en is winstgevend. Er is niks om ons zorgen over te maken."

Ook de Nederlandse premier Mark Rutte relativeerde de aandelenkoersen. "Het is onvermijdelijk dat er in de markt wat reacties zijn", verwees hij naar het faillissement van de Amerikaanse Silicon Valley Bank en de overname van het zwalpende Crédit Suisse. "Onderliggend" is het Europese bankwezen echter "heel sterk", met buffers, kapitaal- en liquiditeitsvereisten en strak toezicht. "Dat wijkt af van de situatie in Amerika."

Volgens Rutte zijn de bankregels in de eurozone al fors aangesnoerd sinds de financiële crisis van 2008 en is het toezicht ook strenger. "Er is kritiek geweest: waren we niet te streng? Laten we blij zijn dat we dat gedaan hebben."

ECB-voorzitter Christine Lagarde zou tijdens de top vandaag ook eens hebben benadrukt dat de ECB "over alle noodzakelijke instrumenten beschikt" om het financiële systeem van de eurozone te ondersteunen, indien nodig. 

Meest gelezen