Paul Rusesabagina tijdens zijn proces in 2021.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Held van "Hotel Rwanda" is vrijgelaten na gratie door president Kagame

De Rwandese Belg Paul Rusesabagina is vrijgelaten uit een Rwandese gevangenis. Rusesabagina is bekend als de held uit de Rwandese genocide op wiens leven de film "Hotel Rwanda" gebaseerd is. In 2021 werd hij tot een celstraf van 25 jaar veroordeeld wegens banden met een terroristische organisatie.

Paul Rusesabagina zat een gevangenisstraf uit in Rwanda, maar is vanavond vrijgelaten. Volgens een anonieme regeringsbron zou Rusesabagina eerst op een vliegtuig naar de Qatarese hoofdstad Doha worden gezet. Daarna zou hij naar de Verenigde Staten vliegen.

Volgens de woordvoerder van de regering komt Rusesabagina vrij na gratie door de Rwandese president Paul Kagame. Rusesabagina zou de president een brief hebben geschreven met de vraag om genade. 

De Verenigde Staten, waar Rusesabagina een permanent verblijfsrecht heeft, zouden ook intens diplomatiek overleg hebben gepleegd. De vrijlating van Rusesabagina is volgens de Rwandese regering dan ook vooral bedoeld om de relaties tussen de Verenigde Staten en Rwanda te verbeteren. Eerder deze maand liet Kagame al verstaan dat er gesprekken aan de gang waren om het lot van Rusesabagina "op te lossen".

Rusesabagina is vooral bekend als de held uit de Rwandese genocide, in 1994. Als eigenaar van het hotel Mille Collines in Kigali redde hij meer dan duizend Tutsi's van de dood door hen in zijn hotel te laten schuilen. In 2004 werd een film uitgebracht over zijn heldendaden, "Hotel Rwanda".

Na de genocide werd Rusesabagina al snel een fel criticus van president Kagame. Hij vluchtte uiteindelijk naar ons land en werd Belg. In augustus 2020 werd hij met een list naar Rwanda gebracht, waar hij onmiddellijk werd opgepakt. Volgens zijn familie en verschillende mensenrechtenorganisaties werd hij toen ontvoerd. Rusesabagina dacht dat hij op een vliegtuig naar Burundi zat, maar het landde uiteindelijk in Kigali, in opdracht van de Rwandese regering.

Een advocaat van Rusesabagina beschuldigde de Rwandese regering vorig jaar openlijk van ontvoering. Als bewijs daarvoor kwam hij met een factuur naar buiten die aantoonde dat de Rwandese regering het vliegtuigticket van Rusesabagina heeft betaald.

Rusesabagina zat bijna drie jaar in de gevangenis. In september 2021 werd hij tot 25 jaar cel veroordeeld wegens banden met een terroristische organisatie, meer bepaald een organisatie die tegen president Kagame gekant is en waarvan de gewapende tak aanslagen heeft gepleegd. Rusesabagina ontkende toen alle aanklachten en noemde het proces tegen hem een politieke schijnvertoning.

België verwelkomt de beslissing van de Rwandese regering om Rusesabagina vervroegd vrij te laten. "We hopen dat hij spoedig met zijn familie zal worden herenigd", reageert het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Gedurende zijn hele detentie heeft België via zijn minister van Buitenlandse Zaken bij de Rwandese autoriteiten aangedrongen op een oplossing voor de situatie van Paul Rusesabagina. Het ministerie en onze ambassade in Kigali hebben hem consulaire bijstand verleend, waaronder regelmatige bezoeken in de gevangenis en door in contact te blijven met zijn familie in België", klinkt het in een persbericht.

Meest gelezen