BELGA/WAEM

Sportsector vecht totaalverbod op gokreclame aan voor rechtbank: "Dit zal fans net naar onveilig aanbod sturen"

De vertegenwoordigers van de Belgische professionele sportsector zien het totaalverbod op gokreclame niet zitten en stappen naar de rechtbank om het aan te vechten. Gisteravond hadden ze nog een persbericht verspreid waarin ze dringend om overleg vroegen. Volgens hen bleef het voorbije jaar elke vraag tot dialoog vanuit de sportwereld aan de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) of premier Alexander De Croo (Open VLD) onbeantwoord.  

Het totaalverbod op gokreclame, zoals dat begin deze maand gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad, ziet de professionele sportsector niet zitten. Vanaf 1 juli wordt de meeste reclame voor gokbedrijven verboden. Over 2 jaar mag er geen gokreclame meer te zien zijn in sportstadions en vanaf 2028 mag het ook niet op de shirts van professionele sportploegen. Verschillende sportfederaties stappen nu naar de rechtbank om het verbod aan te vechten. Gisteravond hadden ze nog een persbericht verspreid waarin ze dringend om overleg vroegen, maar nu schakelen ze een versnelling hoger. 

"Een totaalverbod op reclame voor sportweddenschappen zal onze supporters niet beschermen tegen gokverslaving, maar fans net naar het onveilige aanbod van niet-erkende aanbieders sturen", schrijven ze in een gezamenlijk persbericht. "Wij bepleiten een aanpak die verantwoordelijkheid legt bij de sportsector, de nadruk legt op verantwoord spelen met bescherming voor minderjarigen én financiële stabiliteit waarborgt voor de sportsector. " Vandaag voegen ze daaraan toe: "Ons herhaaldelijk pleidooi werd de voorbije maanden echter niet gehoord. Daarom stappen we vandaag naar de rechtbank." 

De belangenbehartigers zeggen dat ze met hun standpunt de Kansspelcommissie bijtreden. Dat is de onafhankelijke regulator van de overheid, die inzet op de kanalisatie naar legale kansspelen om spelers zo goed mogelijk te beschermen. "Wie in België kansspelen wil aanbieden, moet voldoen aan heel wat strikte maatregelen zoals leeftijdschecks, beperkingen op het bedrag dat kan ingezet worden en het weren van spelers met een gokverbod."

Een totaalverbod op gokreclame heeft een averechts effect

"We zijn zelf voorstander van verscherpte maatregelen, zoals een verbod op gepersonaliseerde reclame of het inzetten van sportidolen om reclameboodschappen te verkondigen. Maar een totaalverbod op gokreclame schiet het doel voorbij. Meer nog, het heeft een averechts effect. Want een totaalverbod op gokreclame voor sportweddenschappen verzwakt ontegensprekelijk de Belgische sportsector. Als organisatoren van topsportevenementen en straffe competities verliezen we financiële slagkracht. Daar treffen we niet alleen onze clubs of teams mee, maar ook de fans."

Lees hier de volledige mededeling: 

De boodschap is ondertekend door Jean-François Bourlart (CEO Intermarché-Circus-Wanty World Team), Christophe Brandt (General Manager Cycling Team Bingoal WB), Patrick Lefevre, (CEO Soudal Quick-Step Pro Cycling Team), Jurgen Mettepenningen (CEO Pauwels Sauzen - Bingoal Cycling Team), Lorin Parys (CEO Pro League), Kristoff Puelinckx (CEO Tennium) en Wim Van de Keere (General Manager BetFIRST BNXT League).

Meest gelezen