Archieffoto van de hoofdzetel van supermarktketen Delhaize in Zellik.

Stakingsacties bij distributiecentra Delhaize voorbij, maar dit weekend mogelijk minder verse producten in de rekken

De sociale onrust bij Delhaize sleept intussen al 15 dagen aan. Delhaize wil dat 128 winkels overgenomen worden door een zelfstandige uitbater. Sinds dat nieuws bekend raakte, zijn er allerlei vakbondsacties. De voorbije week legde ook het personeel in de distributiecentra in Zellik en Ninove tijdelijk het werk neer. Daardoor kon er geen verse voeding geleverd worden aan de winkels. De impact van die acties kunnen klanten dit weekend mogelijk voelen, ook in andere supermarkten.

De vakbonden bevestigen dat de stakingen achter de rug zijn in de bevoorradingsdepots in Zellik en Ninove. De directie heeft beloofd om overleg op te starten met de vakbonden over de verhuizing van het depot in Zellik. Na de belofte is de nachtploeg weer aan het werk gegaan. Maar dat neemt niet weg dat de gevolgen nog een tijdje voelbaar zullen zijn.

Volgens Danny Van Assche van Unizo komen ook de toeleveranciers onder druk te staan: "Dit heeft niet alleen repercussies voor de verschillende supermarkten van Delhaize, het heeft ook een enorme impact op de leveranciers. We krijgen nu al reacties van voedingsproducenten die zeggen dat ze hun producten niet meer geleverd krijgen. Het gaat om voeding, dus producten die maar beperkt houdbaar zijn. Ook die bedrijven staan dus onder druk."

Ook minder verse producten bij concurrenten

Ook Gino Van Ossel , professor Retail aan de Vlerick hogeschool, zegt dat de acties wegen op de hele keten, zeker voor verse producten zoals groenten, fruit, vlees en vis. Bovendien zullen andere supermarkten die tekorten bij Delhaize niet zomaar kunnen opvangen, zegt hij: "Consumenten die dit horen, gaan bij de concurrentie winkelen. Maar je moet weten dat Delhaize ongeveer een kwart verkoopt van alle verse voeding die in België in supermarkten gekocht wordt. De concurrentie kan niet zo snel schakelen."

BEKIJK - "Het wordt een ietwat ongewone situatie, maar er zullen geen lege winkels zijn", zegt professor Gino Van Ossel in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Volgens Van Ossel zijn er drie problemen. Ten eerste kunnen andere supermarktketens niet zo snel leveranciers vinden. Ten tweede is er een probleem van transport. Vrachtwagens die rijden voor Delhaize gaan niet plots voor een concurrent rijden. En tot slot is er niet genoeg winkelpersoneel. Als andere supermarkten onverwacht op zaterdag een kwart meer groenten en fruit moeten uitstallen, moet er ook meer personeel zijn, en dat is er niet. 

Laat ons niet denken dat we gaan omkomen van de honger, zo erg is het niet. Maar het zal wat minder comfortabel winkelen zijn.

Van Ossel voorspelt dat sommige klanten zich dit weekend wat zullen moeten behelpen: "Wie geluk heeft, gaat vandaag al in de supermarkt z'n verse producten kopen. Wie pech heeft, zal alternatieven moeten zoeken. Je kan ook altijd bij boeren terecht of bij een markt in de buurt."

Intussen blijft het personeel van Delhaize zich verzetten tegen de verkoop van 128 winkels die nu in eigen beheer zijn. Vooral in Wallonië en Brussel houdt het Delhaize-personeel de deuren gesloten, het zou gaan om ongeveer 65 winkels. In Vlaanderen zouden er maar twee supermarkten gesloten blijven. 

Het Cijfer: Waarom heeft België te veel supermarkten?

Videospeler inladen...

Meest gelezen