Burgemeester De fauw, koersdirecteur Van Herreweghe en schepen Demon bij de aftelklok.
Koen Theuns

Brugge telt officieel af naar de Ronde van Vlaanderen met aftelklok boven startboog

Het aftellen is al even bezig, maar op de Markt in Brugge prijkt nu ook een aftelklok boven de startboog van de Ronde van Vlaanderen. Op "Vlaanderens Mooiste" is het nog iets meer dan acht dagen wachten, maar het enthousiasme in Brugge is alvast groot.  

Acht dagen, een uur en een dikke twintig minuten. Dat verscheen vanmorgen op de startboog van De Ronde van Vlaanderen, pal voor het Belfort in Brugge. Koersdirecteur Wim Van Herreweghe, burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en sportschepen Franky Demon (CD&V) hadden net daarvoor de knop ingedrukt. 

"Eigenlijk zijn we al veel langer aan het aftellen", zegt De fauw. "Van het moment dat beslist is dat De Ronde afwisselend in Brugge en Antwerpen zal starten, doen we dat al. Het enthousiasme bij de Bruggelingen is dan ook groot." 

"Handelaars versieren hun etalages met inspiratie van de Ronde van Vlaanderen, een grote muurschildering is te zien langs de Astridlaan en de Bruggelingen die langs het parcours wonen, hebben allemaal een vlag gekregen om mee te zwaaien." 

Heel de wereld kijkt naar Brugge

De Ronde van Vlaanderen is voor Brugge dan ook heel belangrijk. "Onze stad komt wereldwijd in beeld", weet De fauw. De helikopter vliegt boven de start en toont een massa volk. Dat is onbetaalbare reclame voor de stad." 

"We hebben er samen met de organisatoren ook voor gezorgd dat het voor de horeca-uitbaters ook onbetaalbare reclame zal worden. Er komen geen bijkomende drank- of eetstanden, maar de fans zullen alles bij de lokale ondernemers naar binnen kunnen spelen, al van 's morgens vroeg." 

Meer dan koers alleen

Op zondagochtend 2 april om 10 uur gaat het startpistool de lucht in, maar ook daarvoor al zal De Ronde voor heel wat sfeer zorgen. Zo is er op zaterdag al De Ronde voor wielertoeristen en in de vooravond mag Soulsister het podium op de Markt inwijden met een concert.

Meest gelezen