Een beeld van Earth Hour in Indonesië.
AFP or licensors

En toen was het donker: wereldwijd zetten steden hun lichten uit voor Earth Hour

Op verschillende plaatsen ter wereld, en ook in België, ging het licht vanavond van 20.30 uur tot 21.30 uur uit tijdens Earth Hour. Met de actie zet het Wereldnatuurfonds WWF de strijd tegen de klimaatverandering in de kijker.

Tijdens Earth Hour, die elke laatste zaterdag van maart plaatsvindt, worden zo veel mogelijk plekken op aarde van 20.30 tot 21.30 uur in het donker gezet. "Met dit symbolische uur geven we aan dat we nu actie moeten ondernemen om natuurherstelinitiatieven in België en Europa te ondersteunen", stelt het WWF.

BEKIJK - Steden over heel de wereld doofden de lichten van hun monumenten:

Videospeler inladen...

In ons land organiseerde het WWF samen met de stad Brussel "het grootste uur voor de natuur", een evenement op de Grote Markt. De lichten werden er gedoofd en aanwezigen konden een concert van het Quiron Quartet bijwonen.

Welke Belgische steden deden mee?

Nog in Brussel heeft de MIVB het licht in 26 stations gedimd tot een derde van de normale lichtsterkte. Om veiligheidsredenen konden de lichten niet volledig gedoofd worden, zegt de vervoersmaatschappij. Die zegt met de actie meer dan 700 kilowattuur te besparen, wat overeenkomt met het verbruik van meer dan twee maanden van een Brussels huishouden.

Ook Antwerpen heeft van enkele openbare gebouwen en monumenten het licht gedoofd. De stad riep haar inwoners op om hetzelfde te doen. De stad zegt ook op alle andere dagen de openbare verlichting zo zuinig mogelijk te willen maken. Ze streeft ernaar om tegen 2030 alle armaturen om te vormen naar ledverlichting. Bovendien tekent de stad voor de openbare gebouwen nieuwe slimme lichtplannen uit, die zorgen voor minder energieverbruik.

Verder gaf ook Mechelen gehoor aan de oproep van het WWF. Zo wordt alle niet-functionele verlichting op verschillende locaties in het centrum van de stad van vrijdag tot en met maandag gedoofd. Daarnaast riep de stad de handelaars en bedrijven op om de lichtreclame of etalageverlichting uit te laten.

Meest gelezen