Plaatsverbod in en rond station Denderleeuw voor drie minderjarigen die betrokken waren bij incidenten

Om overlast in de buurt van het station van Denderleeuw tegen te gaan, heeft burgemeester Jo Fonck (LvB) een plaatsverbod opgelegd aan drie minderjarigen. Ze waren alle drie betrokken bij incidenten begin maart. De jongeren mogen gedurende een maand niet meer in of rond het station van Denderleeuw komen. 

Begin maart waren er in de stationsomgeving van Denderleeuw twee incidenten. Het ging om vechtpartijen waarbij verschillende mensen betrokken waren. Volgens burgemeester Jo Fonck (LvB) treedt de gemeente actief op tegen de overlast: "We zetten sinds geruime tijd alle mogelijke middelen die we ter beschikking hebben in om de overlast tegen te gaan en gaan nu over tot kordate maatregelen. Bij beide vechtpartijen waren drie minderjarigen aanwezig die gekend zijn bij de politie voor verschillende feiten. Twee minderjarigen wonen in de buurgemeenten, een van de minderjarigen woont in Denderleeuw.”

Plaatsverbod

Ze krijgen alle drie een plaatsverbod opgelegd: "Ze mogen gedurende een maand niet aanwezig zijn in het stationsgebouw, de straten rondom het station en het Kasteeltje met de achterliggende tuin. Indien de politie hen hier toch opmerkt, worden er extra maatregelen genomen," legt de burgemeester uit. "Het plaatsverbod geldt voor één maand en kan eventueel nog twee keer verlengd worden met een maand." 

Het gaat dus om een afgebakend gebied waar verhoogde  politiecontroles zullen zijn. "Er zullen wel degelijk identiteitscontroles gebeuren", aldus Fonck

"Stedelijke problemen aanpakken met een gemeentelijk budget wordt moeilijk"

Voor Denderleeuw wordt het steeds moeilijker om de problemen aan te pakken, verduidelijkt burgemeester Fonck: "We zijn een gemeente, maar krijgen steeds vaker te maken met stedelijke problemen die overwaaien uit de hoofdstad. We hebben het tweede grootste station van Oost-Vlaanderen, hebben te maken met zo’n 11.000 reizigers per dag en hebben een gunstige ligging ten opzichte van Brussel. Door deze factoren hebben we, meer dan andere gemeenten, te maken met overlast. We proberen die met beperkte middelen aan te pakken en op te lossen. Maar we hebben meer middelen en versterking nodig." 

Er is nu al geregeld overleg met alle partners die in de stationsomgeving actief zijn, waaronder bijvoorbeeld Securail. Binnenkort gaat de gemeente ook opnieuw rond de tafel zitten met de NMBS omdat problemen bijna altijd aan stations gelinkt blijken te zijn. 

Meest gelezen