CD&V mikt met gemeenschapscongres op "zij die zich vergeten voelen"

CD&V wil opkomen voor "zij die zich vergeten voelen" in het landelijke Vlaanderen. Dat heeft de partij beslist op het gemeenschapscongres onder het motto "Respect". De partij scherpt er haar kernwaarden aan en lanceert nieuwe partijstandpunten. Zo wil ze dat basisdiensten beschikbaar blijven en komt ze op voor wie niet mee is met de digitalisering. 

"De ziel van Vlaanderen staat op het spel." Volgens CD&V-voorzitter Sammy Mahdi staat de Vlaming in 2024 voor de keuze tussen "een hardvochtig, betuttelend en staatsafhankelijk Vlaanderen" of een "hechte, authentieke en betrokken gemeenschap".

In Flanders Expo in Gent hebben de christendemocraten hun gemeenschapscongres afgesloten met een unaniem goedgekeurde tekst met zo'n 150 inhoudelijke voorstellen. Het belangrijkste? Opkomen voor de vergeten mensen in het landelijk Vlaanderen. Te veel wordt vanuit Brussel bestuurd, vinden ze. Dat drie op de vier Vlamingen buiten de Vlaamse ruit wonen, is volgens de partij onderbelicht.

In zijn slotspeech zette Mahdi zijn partij als enige alternatief voor "de roodgele combine" van Vooruit en N-VA. Volgens hem staan zij voor een kil en betuttelend Vlaanderen. Mahdi belooft met CD&V een warm Vlaanderen met aandacht voor de dorpen, de ouderen en voor wie uit de boot valt. 

BEKIJK - "N-VA en Vooruit hebben een gedeelde visie, centraal gestuurd vanuit Brussel met een kijk die te veel ligt op de binnenstad van de steden":

Videospeler inladen...

"Megalomane projecten"

Basisdiensten in de dorpen moeten daarom beschikbaar blijven, klinkt het. "Heel wat mensen moeten uren rijden om een bakker of een postkantoor te vinden en bankautomaten en bushaltes verdwijnen", zegt Mahdi. "Daarom zeggen we dat je op vijftien minuten wandelen tot al die zaken moet geraken."

Ook bij digitalisering worden nog te veel mensen vergeten, vindt Mahdi. "Diensten die digitaal beschikbaar zijn, moeten ook een fysiek alternatief hebben. Een treinticket is digitaal goedkoper dan een fysiek ticket, maar niet iedereen is mee met de digitale trein. Je moet die mensen meekrijgen, anders blijven ze gefrustreerd en alleen op het perron en eindigen ze bij de extreme partijen."

In de grotere steden vindt Mahdi dat er te veel aandacht gaat naar "megalomane projecten op de grote markt, terwijl de sociale woningen, de voetpaden en fietspaden in de buitenwijken erop achteruit gaan."

CD&V gaat daarbij soms in tegen het beleid van regeringen waar ze zelf deel van uit heeft gemaakt. 

Werk-gezinsbalans

In een ander voorstel wil de partij gezinnen versterken en hen bijstaan in hun werk-gezinsbalans. Ze wil gezinnen versterken door een flexibeler en moderner ouderschapsverlof. Elk kind krijgt een rugzak aan verlofdagen. Het aantal verlofdagen voor de opvoeding is daarbij vastgelegd op basis van het kind en niet per ouder.

Die dagen kunnen dan flexibeler verdeeld worden tussen (plus)mama's, (plus)papa's en grootouders.  "Zo kan men de kinderen goed opvoeden en het juiste evenwicht terugvinden tussen werk enerzijds en zorg dragen voor uw kinderen anderzijds", zegt Mahdi.

Andere voorstellen richten zich op de rechten en plichten voor wie deel wil uitmaken van de gemeenschap. Elke nieuwkomer in Vlaanderen moet verplichte taallessen volgen, vindt de partij. Daarnaast wil ze ontwikkelingssamenwerking voor landen koppelen aan hoe bereid ze zijn om uitgewezen landgenoten terug te nemen. 

BEKIJK - Jeremie Vaneeckhout haalt uit naar de landbouwpolitiek van de CD&V:

Videospeler inladen...

Meest gelezen