Foto van de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant.
AFP or licensors

Israëlische minister van Defensie vraagt om geplande Justitiehervormingen tegen te houden

De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant vraagt de regering Netanyahu om de hervormingsplannen te stoppen. Dat zei hij vanavond in een televisietoespraak. Het gaat om hervormingen van de rechterlijke macht waar al bijna drie maanden massaal tegen geprotesteerd wordt. 

"De dieper wordende kloof sijpelt door in defensie. Dit is een duidelijk, onmiddellijk en reëel gevaar voor de veiligheid van Israël", zei minister van Defensie Galant in een korte verklaring op televisie. 

Israël is al bijna drie maanden in de greep van massale protesten. Die zijn er gekomen sinds de extreemrechtse regering van premier Benjamin Netanyahu plannen aankondigde om Justitie te hervormen. Met die hervormingen zou de rechtelijke macht ingeperkt worden, ten voordele van de uitvoerende macht. 

Zo zou de regering zelf rechters kunnen benoemen. Het Hooggerechtshof zou ook niet meer kunnen ingrijpen bij de benoeming van ministers. Netanyahu wil voorkomen dat de rechtbanken "buiten hun bevoegdheden zouden treden". Volgens critici zou de hervorming het Hooggerechtshof monddood maken. 

Galant zegt niet tegen die hervormingen te zijn, maar vindt dat er nu te veel verdeeldheid is. Hij is vooral bezorgd over het leger. Steeds meer Israëlische reservisten protesteren namelijk zelf mee. Sommigen zouden zelfs weigeren op te dagen als ze opgeroepen zouden worden. 

Meest gelezen