Luc Weyens

Webbekoms Broek in Diest heeft nieuwe uitkijktorens: "Om beter dieren te observeren" 

Er staan twee nieuwe uitkijktorens in het Webbekoms Broek in Diest. "Ze hebben kijkgaten om het gebied te observeren. Dat kan ook vanop het platform bovenaan de trap", vertelt Erik Spiessens van het bezoekerscentrum van het Broek.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft in het Webbekoms Broek in Diest twee nieuwe uitkijktorens geplaatst. Ze vormen bijkomende troeven voor een bezoek aan het gebied, vinden ze bij het bezoekerscentrum van het Webbekomst Broek.

“De uitkijktorens zijn constructies in hout”, legt Erik Spiessens van het bezoekerscentrum uit. “Ze hebben kijkgaten om het gebied te observeren. Dat kan ook vanop het platform bovenaan de trap. In de uitkijktorens zijn ook enkele bestaande constructies verwerkt. Ze worden nog aangekleed met infopanelen over fauna en flora.” Er valt dan ook veel fauna en flora te observeren in het Webbekoms Broek.  Zo is het bijvoorbeeld een natuurgebied met opvallend veel vogels.

Wateropvangsysteem en vistrap

De torens zetten verschillende doelstellingen van het Broek in de kijker. “De locaties van de twee uitkijktorens zijn heel bewust gekozen ”, zegt Spiessens. “Eén toren bevindt zich centraal in het gebied tussen het binnen- en buitenbekken van het wateropvangsysteem." Wanneer het hard regent, functioneert dat bekken als opvangplaats voor het overtollig water van de Demer. 

"De andere toren staat vlakbij de Demer aan de vistrap.” Die vistrap moet ervoor zorgen dat er meer vis aanwezig is in het gebied. Nu geraken vissen niet voorbij de Grote Steunbeer van de Demer. Daarom komt er net voor de Grote Steunbeer een verbinding met de Zwarte Beek, langs waar de vissen hun weg kunnen vinden. Voorbij Diest komt er een nieuwe verbinding tussen Zwarte Beek en Demer, zodat de vissen dan weer in de Demer kunnen zwemmen.

Meest gelezen