De politici waagden zich al aan een loopje
Dieter Nijs

Druivenstreek focusregio voor De Gordel: "Voor het eerst met trailparcours"

De druivenstreek zal de focusregio zijn voor De Gordel van 2023. Het sportieve evenement focust dit jaar op de gemeenten van de Druivenstreek om het "Vlaamse en groene karakter van de Rand in de kijker te zetten", zegt Minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA). De politici trokken bij de opening alvast hun loopschoenen aan voor het nieuwe trailparcours door de streek.

De Druivenstreek is de focusregio van de Gordel op 3 september 2023. Nieuw deze editie is een trailparcours, een route van 20 kilometer op onverharde paadjes, dwars door de streek. In Overijse komt er een evenementenlocatie die dient als trekpleister, maar ook in Hoeilaart, Huldenberg, Bertem en Tervuren zal er wat te doen zijn. Er blijft ook een Gordeltrefpunt in Huizingen, net zoals vorig jaar. Vanuit Huizingen vertrekken de fietspelotons. 

“We gaan voor de oorspronkelijke boodschap van de Gordel, die het groene en het Vlaamse karakter van de Rand in de kijker zet”, zegt minister Ben Weyts. Zo zijn er de bekende fiets- en wandeltochten,  optredens en andere randanimatie, maar ook enkele nieuwigheden, zegt Weyts. Naast de klassieke gordel van 100 kilometer, is er bijvoorbeeld ook een rit van 125 kilometer doorheen de streek.

Burgemeester van Overijse Inge Lenseclaes (N-VA) kijkt er zelf naar uit: "Het is de eerste keer dat we met een streek focuslocatie zijn voor de Gordel, de Druivenstreek. Dat is echter niet het enige nieuwe. We voegen dit jaar nog een ander sportief element toe aan de Gordel. Je kan ook natuurlopen langs de holle wegen, landbouwplateau’s, langs de beken en bossen en langs onze serres die zo typisch zijn voor onze prachtige Druivenstreek."

“Het Provinciedomein Huizingen verwelkomt ook dit jaar vele Gordelaars”, zegt Ann Schevenels (Open VLD), gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant. “Dat doen we met drie podia, de Gordelcross en massa’s animatie, speciaal voor de Gordelaars en voor de gezinnen met kinderen die jaarlijks naar onze evenementenweide komen. Nieuw voor Huizingen is dat de pelotons vanuit het domein zullen vertrekken.”

Bomen planten

Sinds de coronapandemie wordt voor elke Gordeldeelnemer een extra boom geplant in de Vlaamse rand. De Gordel wil zo het groene karakter van de regio versterken. Zo zijn er dankzij eerdere edities al ruim 22.500 bomen bijgekomen. Ook bij de komende editie wordt de bomenplantactie voortgezet. “We hadden de ambitie om deze regeerperiode 100.000 extra bomen en struiken te planten in de Vlaamse Rand, maar wegens succes hebben we die doelstelling ondertussen verdubbeld”, zegt Weyts. “We hebben nu de campagne ‘De Vlaamse Rand boomt’ om nog eens een extra 100.000 bomen en struiken te planten. De deelnemers van de Gordel kunnen ook hun steentje bijdragen.” Dat kunnen ze doen door zich te registreren om een boom aan te planten

Meest gelezen