JDK/BRUZZ

Verhuist Brusselse nachtclub Fuse permanent naar paleizen onder zuidstation? "Het potentieel is er"

Nachtclub Fuse bouwt op 22 en 23 april uitzonderlijk een feestje in de paleizen onder het Zuidstation. Dat gebeurt ter gelegenheid van de 29ste verjaardag van de nachtclub. Meteen rijst de vraag ook of de plek op termijn ook de permanente stek van de Fuse zou kunnen worden. "Er zijn geen buren, en de locatie is groot", zegt Steven Van Belle, artistiek leider van Fuse.

Voor de invulling van de "quadrilatères", de paleizen onder de sporen aan het Zuidstation, passeerden al verschillende ideeën de revue, maar concrete plannen voor een bushalte, fietsenstalling of markthal kwamen er niet. De vraag rijst nu of de plek mogelijkheid biedt voor de nachtclub Fuse.

De tijdelijke sluiting van de nachtclub begin dit jaar was voor Steven Van Belle alvast een aanleiding om na te denken over een tijdelijke locatie. "Pascal Smet (One.Brussels) kwam toen op de proppen met de paleizen onder het Zuidstation. En ook de NMBS en burgemeester Jean Spinette (PS) van Sint-Gillis, waren erg enthousiast over het idee en gaven meteen hun volle medewerking." Dat resulteert in een verjaardagsrave op 22 en 23 april.

Permanente verhuis?

"Een permanente verhuis overwegen is veel gezegd", zegt Steven Van Belle. "Wij hebben de locatie ontdekt in onze zoektocht naar een geschikte plek voor onze verjaardag. Momenteel is er nog heel wat onduidelijkheid rond de Blaesstraat." Daar is de Fuse momenteel gehuisvest en kwamen er klachten van buren over geluidsoverlast die de toekomst van de club onzeker maakten. "Wij willen daar niet weg, maar we moeten wel alle opties openhouden. Daarom hebben we aan de taskforce nightlife laten weten dat als we zouden moeten verhuizen, de "quadrilatères" eventueel wel een interessante plek zouden zijn."

Geschikte locatie?

De paleizen zouden in principe een geschikte locatie zijn voor de Fuse, vindt Van Belle: "Er zijn geen buren en de locatie is groot. Het heeft meerdere kamers, is volledig onderkelderd. En dat alles op slechts 100 meter van waar we nu zitten."

Een concreet plan is er niet, maar Van Belle stelt zich voor hoe de Fuse er zou uitzien moest die onder het Zuidstation kunnen blijven: "Qua inrichting zou er op het eerste zicht voor ons niet veel moeten veranderen om er een club van te maken, maar om dat precies te weten zouden we met architecten en ingenieurs moeten samenzitten. Daarnaast heeft de locatie al een heel industrieel gevoel met een robuuste structuur. Iets dat past bij ons als nachtclub die erg rechttoe rechtaan is."

"Op vlak van geluidsisolatie zou er sowieso nog werk zijn. Je ziet bijvoorbeeld op foto’s hoe het daglicht binnenschijnt, wat wil zeggen dat het geluid zomaar naar buiten kan. Dat is ook de reden waarom we ons verjaardagsevenement overdag houden. We willen de buurt niet opzadelen met twee slapeloze nachten. Er is ook geen elektriciteit of water. Het is dus echt een ruwbouw, maar het potentieel is er."

Feest in april

Op 22 en 23 april gaat er dus een groot, voorlopig eenmalig feest door in de gebouwen. "Het heeft heel lang leeg gestaan, dus we willen de mensen de ruimte laten ontdekken door het op een mooie en eerlijke manier uit te lichten. Geen projecties of al te veel LED-verlichting. We vinden de locatie nu al zo veel charme hebben. Mijn mond valt nog steeds open als ik er op plaatsbezoek ga."

Volgens Van Belle sprak staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet over het evenement als een goede test voor wat de ruimte op lange termijn kan bieden. "Ja, er is over gesproken geweest. We weten dat zowel Pascal Smet als Jean Spinette het nachtleven genegen zijn. We voelen dus wel een zekere animo rond het idee."

"We weten dat het Gewest bezig is met het ontwikkelen van de omgeving rond het Zuidstation, die het tot leven wil brengen. Ik zie dus wel mogelijkheden, zeker omdat de taskforce al heeft aangegeven dat het nachtleven in de stad moet blijven."

"Verder denk ik dat een culturele plek, waar ook ’s avonds en ’s nachts activiteiten zijn, mee kan bijdragen aan een veiligere buurt rond het Zuidstation", zegt Van Belle nog. "Op een locatie met die oppervlakte en mogelijkheden zouden we Fuse kunnen heruitvinden en een culturele hub ontwikkelen met zowel overdag als ’s nachts een werking die degene van een reguliere nachtclub ver overstijgt. Dit zou een grote hefboom voor deze buurt kunnen zijn."

Voorlopig blijft het wel bij dromen. "De NMBS is eigenaar van het gebouw en de sporen van Infrabel lopen erboven. We hebben voorlopig enkel nog maar samengezeten voor de organisatie van ons verjaardagsevent. Vooral over de brandveiligheid zijn er veel meetings geweest met brandweer en veiligheidsdiensten. De risico’s rond brandveiligheid worden voor het evenement dus beperkt tot het absolute minimum."

Meest gelezen