In het drukke zomerseizoen zullen inwoners en toeristen ook opnieuw kunnen wandelen op de nieuwe pier.
Arterra / Philippe Clément

Vernieuwde pier in Blankenberge kan in april al openen, 2 jaar eerder dan voorzien

Bezoekers zullen over iets minder dan een maand over de vernieuwde pier in Blankenberge kunnen wandelen. Er staat wel nog wat werk te gebeuren, maar de officiële opening zal kunnen plaatsvinden op 19 april. Een straffe stoot, want de gerenoveerde wandelweg moest pas klaar zijn in 2025.

De pier in Blankenberge was volledig verrot. Een nieuwe wandelweg drong zich op. De nieuwe betonnen wandelweg die zo goed als klaar is, is gebouwd naar het originele ontwerp uit 1933. De pier zou zijn mannetje moeten kunnen staan tegen extreme weersomstandigheden. 

Het kostenplaatje van tien miljoen euro is door de inflatie uiteindelijk wat hoger komen te liggen dan voorzien, maar het goeie nieuws is dan weer dat de bouwwerken veel sneller afgerond zullen zijn dan gepland. Bij de afbraak in 2021 werd gemikt op 2025, maar burgemeester Björn Prasse (Open VLD) bevestigt dat de pier op woensdag 19 april wordt opengesteld voor het grote publiek.

"Alle partijen hebben schitterend werk geleverd", zegt een tevreden Prasse. "Men begon zelfs op een bepaald moment te spreken over de paasvakantie als openingsmoment, maar daar durfde ik zelf niet echt op hopen. Uiteindelijk kwamen we daar toch dichtbij. Een aantal raampjes kon niet geleverd worden, anders zouden we ook die spectaculaire datum gehaald hebben."

Nog wat werk op de pierplank

Het is niet omdat de opening nu heel snel dichter komt, dat de werken definitief voorbij zijn. "Hier en daar moeten er nog zaken afgewerkt worden", legt Prasse uit. "De indrukwekkende kofferdam moet dan ook nog afgebroken worden. De damplaten willen we nu nog afbreken voor het bouwverlof."

"Mocht dat niet lukken, dan hervatten we de werken pas na de zomervakantie. Stel dat we midden in dat drukke toeristische seizoen toch al die damplaten zouden wegnemen, dan creëren we een pak geluidsoverlast en dat willen we uiteraard niet."

Meest gelezen