Verenigd Koninkrijk gaat lachgas verbieden: "Drug draagt bij aan asociaal gedrag"

De Britse regering gaat het gebruik van lachgas als recreatieve drug verbieden. Lachgas is een ware plaag geworden in het Verenigd Koninkrijk, zegt minister Michael Gove, en dat leidt tot asociaal gedrag. Het is een van de meest gebruikte drugs bij 16 tot 24-jarigen.

"Iedereen die de kans had om in de parken van onze grote steden te wandelen, heeft die kleine zilveren gasflesjes gezien", zegt minister Michael Gove. Hij verwijst daarmee naar de lege cilindertjes lachgas die slingeren op openbare plaatsen. "Gebruikers beschadigen niet alleen de openbare ruimte, maar nemen ook een drug die een psychologisch en neurologisch effect kan hebben en die tot een asociaal gedrag bijdraagt", zegt hij.

Daarom zal de Britse overheid distikstofmonoxide of lachgas binnenkort verbieden als recreatieve drug. De regering wil dat de verkoop van lachgas wordt beperkt tot de bedoelde doeleinden. Volgens de Britse openbare omroep BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs bij 16- tot 24-jarigen. De omroep meldt dat de details over het verbod maandag bekendgemaakt zullen worden. 

Het Verenigd Koninkrijk is niet het eerste land dat lachgas verbiedt. In Nederland is het bezit en de verkoop ervan sinds 1 januari verboden.

Meest gelezen