Beeld van de Kleine Nete in Kasterlee.
Spotter2 - commons.wikimedia.org

Historische bocht in Kleine Nete in ere hersteld: "Meer ruimte geven aan water en overstromingen tegengaan"

In Kasterlee is een historische bocht van de Kleine Nete in ere hersteld. Tot voor kort was die bocht een visvijver aan het recreatiedomein Ark van Noë. "Zo moet het water meer ruimte krijgen en worden overstromingen tegengegaan", klinkt het.

De Kleine Nete heeft in Kasterlee opnieuw een meander, wat een ander woord is voor een bocht in een rivier. "Zo'n 50 jaar geleden heeft men heel wat van die bochten in de Kleine Nete rechtgetrokken", vertelt burgemeester Ward Kennes (CD&V). "Nu heeft de Vlaamse Milieumaatschappij die opnieuw aangesloten op de rivier." Dat gebeurde ook bij het recreatiedomein Ark van Noë in Kasterlee, een plek die veel toeristen lokt. 

"Daar was vroeger een bocht van de Kleine Nete, die door het rechttrekken ervan alleen kwam te staan en lang als een visvijver werd gebruikt", legt Kennes uit. "Nu stroomt er terug water van de rivier door." Het in ere herstellen van die historische meanders is onderdeel van de zogenaamde Blue Deal: de strijd van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) tegen droogte en waterschaarste.

Rivierherstel

Het herstel is daarnaast een van de maatregelen van het rivierherstelprogramma Kleine Nete onder leiding van provinciegouverneur Cathy Berx. Door het water opnieuw meer ruimte te geven, moeten overstromingen vermeden worden. "In de zomer van 2021 moesten de burgemeester van Geel en ik nog het rampenplan afkondigen, omdat we in de buurt van Ark van Noë enkele overstromingen hadden", blikt hij terug. "Verder stroomafwaarts, in Lier, zijn er ook al veel geweest. Om dat tegen te gaan, moesten we dus ook hier, meer stroomopwaarts, de Kleine Nete aanpakken." 

Bovendien heeft het herstellen van de bochten van de Kleine Nete ook andere voordelen. "Niet alleen kan de rivier daardoor meer water opvangen, het kan ook makkelijker infiltreren in de ondergrond." Daardoor komt onder meer de wijnbouw in de buurt opnieuw op. "Maar er worden ook weer vistrappen in de rivier aangelegd, waardoor er ook voor de biodiversiteit meer ruimte is." Ook het recreatiedomein zelf zal aangepast worden, met onder andere verhoogde dijken en een nieuwe aanlegsteiger voor kajakkers.

Meest gelezen