Iedereen BBB! Voor de Boeren en de Boze Burgers! 

De overwinning van de Nederlandse BBB heeft heel wat politici en partijen geïnspireerd, zo bleek dit weekend. Voor de verkiezingen van 2024 zien veel Vlaamse partijen zichzelf al in de rol van die BBB.     

1. Wie wordt de Vlaamse BBB?

"Iedereen BBB" is de politieke slogan van het afgelopen weekend, en er zijn wel wat zelfverklaarde kanshebbers bij de vleet. Zo is er de Vlaamse variant, "Boer Burger Belangen", onder leiding van Tine Hermans uit Merkplas. Dat was aan het begin van de week nog een Facebookgroep met 13.000 volgers; nu is het al een zelfverklaarde partij in de steigers. In "De zevende dag" noemde mevrouw Hermans het een "jonge, nieuwe, frisse en vrije partij". 

Dat betekent dus dat alle bestaande partijen volgens haar "oud, achterhaald, belegen en onvrij" zijn. En wat later noemde ze zichzelf ook nog "ongebonden", wat dus impliceert dat de bestaande partijen met handen en voeten "gebonden" zijn. Dat is trouwens de reden waarom mevrouw Herman feestelijk bedankte om op een lijst van de CD&V te staan, ondanks de uitnodiging van CD&V-minister Jo Brouns, die lid is van haar Facebookgroep.

Ook de CD&V hengelt naar de titel van de Vlaamse BBB. In "De zondag" zei diezelfde Jo Brouns dat zijn partij, de CD&V, wat kan leren van de BBB, "namelijk dat de politiek moet capteren wat er leeft in de Dorpsstraat". Want volgens de Vlaamse minister gaat het "succes van de BBB niet alleen over landbouw, hoor, het gaat over een gevoel van verwaarlozing, van zich niet begrepen voelen". 

De CD&V heeft er dit weekend een congres over gehouden, met als titel "Respect". Sammy Mahdi, de voorzitter van de CD&V, zegt dat zijn partij na de verkiezingen in 2024 de enige garantie is dat elke Vlaming, ook de "vergeten Vlaming", gehoord wordt en dat "de minachting voor de landelijke gebieden en de buitenwijken van de grootsteden stopt".

CD&V werpt zich dus op als de partij voor de "vergeten" Vlaming, de partij die zich verzet tegen "te grote overheidsbetutteling vanuit Brussel en tegen dalende basisdienstverlening inzake geldautomaten, postkantoren en openbaar vervoer in de landelijke gebieden, de kleinere steden en buitenwijken van de grootsteden". 

2. CD&V ontdekt het 'Vergeten Land' te laat; Groen te vroeg

Het enige wat hier wat wringt, is dat de CD&V natuurlijk -op een korte paarse periode na aan het begin van de eeuw- sinds mensenheugenis aan de macht is in Vlaanderen, en je je dus kan afvragen waarom die partij al niet eerder is opgekomen voor de "vergeten Vlaming" en "de ziel van Vlaanderen". Misschien had ze dat beter gedaan toen ze nog veel groter was, en meer macht had. Maar goed, de voorzitter noemde zijn partij in VTM Nieuws "een oude tanker die hij aan het keren is."

De volgende kandidaat voor de Vlaamse BBB is Groen. Groen-co-voorzitter Jeremie Vaneeckhout schreef verleden jaar een boek met als titel 'Vergeten land'. Het beschrijft de verwaarlozing van het Vlaamse platteland met minder geld vanuit het gemeentefonds, minder toegang tot het openbaar vervoer, en minder dienstverlening. De ondertitel van het boek luidt:'Waarom de politiek het platteland niet rechts mag laten liggen'. 

Vaneeckhout noemt de doorbraak in 2019 van Vlaams Belang op dat platteland de tweede "Zwarte zondag". En dat is een analyse die Sammy Mahdi deelt. In de krant De Tijd zegt de CD&V-voorzitter: "Weet u wat Vlaams Belang groot maakt? Vijf keer minder geld stoppen in de Denderstreek dan in Antwerpen. Een slecht stikstofakkoord dat geen toekomst biedt, bankautomaten die verdwijnen. Streken in Limburg waar je een uur moet rijden om een huisartsenwachtpost te vinden." De conclusie van Groen-voorzitter Vaneeckhout bij Michael van Droogenbroeck op Radio 1: "Ik heb mijn analyse een jaar te vroeg gebracht."

3. Of is Vlaams Belang de beste kandidaat voor een Vlaamse BBB?

Ook Vlaams Belang is kandidaat voor de Vlaamse BBB. Het beeld van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken die bij de laatste boerenbetoging op een tractor meereed tot in het centrum van Brussel blijft hangen. Ook daar luidt het dat de partij bij uitstek de "vergeten Vlaming" vertegenwoordigt, en dus bij uitstek het gevoel van ongenoegen kan capteren. En Vlaams Belang heeft ook één groot voordeel: door de kiesdrempel die het in ons land nieuwe partijen zoals BBB erg moeilijk maakt, wordt ongenoegen inderdaad vaak naar Vlaams Belang gekanaliseerd.

In "De afspraak op vrijdag" was er ten slotte nog Rik Torfs. Die speelt nog altijd met de idee om een nieuwe centrumpartij op te richten, samen met Abou Jahjah. Torfs heeft een hele uitzending lang verschillende programmapunten opgesomd die volgens hem een rol kunnen spelen in het kanaliseren van het ongenoegen.

Geen verplichte fusies tussen de gemeenten bijvoorbeeld, maar ook het afschaffen van het cordon sanitaire. Volgens Torfs is dat cordon sanitaire - dat is het akkoord tussen verschillende Vlaamse partijen om nooit bestuursakkoorden af te sluiten met Vlaams Belang - een factor in het ongenoegen van de "vergeten Vlaming", en moet dat principe dus op de schop.

Het cordon sanitaire doorbreken is een grote steen in de kikkerpoel van de Wetstraat, maar de conclusie na dit weekend is: "Iedereen BBB!" "Voor de Boeren en de Boze Burgers!"

Meest gelezen